София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Арсенал обърна Челси и ликува за рекорден път с трофея

Пиер-Емерик Обамеянг герой за "топчиите", които си осигуриха участие в Лига Европа

4 годиниФутбол 1 Симеон Кисьов

Арсенал обърна Челси с 2:1 на "Уембли" в лондонски финал и спечели за рекорден 14-и път трофея в най-стария футболен турнир в историята – ФА Къп. Кристиан Пулишич (5) даде ранен аванс на „сините“, а след това фамозен гол на Никола Пепе не бе зачетен заради засада на Мейтланд-Найлс. Все пак Пиер-Емерик Обамеянг (28-дузпа, 68) избухна с два гола за пълния обрат и донесе първата значима купа в треньорската кариера на Микел Артета.

Срещата започна динамично с атаки и към двете врати, но Обамеянг не намери целта, а удар на Мейсън Маунт бе спасен с вещина от вратаря Емилиано Мартинес.

Още в 5-ата минута „сините“ поведоха, след като Кристиан Пулишич започна атаката, която мина през Маунт. След това Жиру върна към Пулишич, който преодоля защитник и даде преднина на Челси. Той стана първият американец с попадение на финал в този турнир.

Пет минути след гола американската звезда на Челси затрудни стража на Арсенал, но Мартинес все пак блокира удара му. В 16-ата минута Себайос шутира силно от дистанция след фаул, но топката профуча над напречната греда на Кабайеро.

В 25-ата минута Никола Пепе реализира фамозен гол, но преди удара на французина асистиралият му Мейтланд-Найлс бе в засада и страничният съдия вдигна флага, а ВАР потвърди решението му. Само 30 секунди по-късно Аспиликуета фаулира Обамеянг в наказателното поле на Арсенал и съдията Антъни Тейлър посочи бялата точка. Потърпевшият Пиер Емерик Обамеянг (28-дузпа) бе точен от наказателния удар и изравни за 1:1.

Четири минути преди края на редовното време на първата част Пепе центрира отдясно към далечната греда, а Кабайеро пропусна да я отиграе. Мейтланд-Найлс обаче не успя да засече в опразнената на Челси врата.

Малко след почивката Пулишич бе заменен принудително заради разтежение. В 57-ата минута Лаказет върна успоредно на дъгата на наказателното поле на "сините" за Обамеянг, който шутира от движение, но не успя да намери добре топката и тя се върна назад за Джака, който с удар с левия крак я прати високо над вратата.

В 68-ата минута Ектор Белерин напредна с мощен спринт през средата на терена, но бе спрян от Кристенсен. Все пак Пепе пусна вляво за Обамеянг, конто финтира в наказателното поле Курт Зума и прехвърли Кабайеро за 2:1. Това бе гол №70 за габонеца с екипа на "артилеристите" във всички турнири.

Пет минути след това Матео Ковачич бе изгонен след втори жълт картон и "сините" доиграха мача в намален състав. Той влезе в краката на Гранит Джака и логично получи второ официално предупреждение.

И с човек по-малко Челси успя да натисне съперника до края на мача, на който съдията даде седем минути добавеното време. Резервата Педро изтормози максимално Белерин отляво, но до опасност пред вратата на Мартинес така и не се стигна.

Така Арсенал спечели трофея от турнира за Купата на Англия за 14-и път и ще участва в Лига Европа следващия сезон, докато Челси ще се изявява в Шампионската лига, след като завърши на четвъртата позиция във Висшата лига.