София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Дъжд, протест и японец не спряха Гришо за летящ старт на "Уимбълдън"

Най-добрият ни тенисист разби дебютанта Шо Шимабукуро

10 месецаТенис 9 Симеон Кисьов

Най-добрият български тенисист Григор Димитров започна с летящ старт участието си на „Уимбълдън“. След много перипетии, две отлагания и две прекъсвания Гришо разби японския дебютант Шо Шимабукуро с 6:1, 6:2, 6:1.

Двамата трябваше да играят вчера, но заради дъжд двубоят беше отложен за днес от 13:00 часа. Нов валеж над кортовете наложи преместване за по-късен час, но проблемите с времето над Лондон не спряха до тук.

В края на първия сет, при 5:1 в полза на Димитров, двубоят беше прекъснат заради дъжд. След това в началото на втората част първо демонстранти нахлуха на корта и спряха мача, а докато течеше почистването на тревата от разхвърляните от тях парчета пъзел, отново започна да вали. При подновяването на играта Григор продължи доминацията си на корта и с лекота се справи със съперника.

Във втория кръг Гришо ще се изправи срещу Иля Ивашка (Беларус) или Фередико Кория (Аржентина).

Шо Шимабукуро – Григор Димитров 1:6, 2:6, 1:6

ПЪРВИ СЕТ

Колеблив старт на Григор Димитров позволи на японеца да стигне до брейкбол, българирът обаче го спаси и след това взе подаването си. Във втория гейм Шимабукуро даде само една точка и изравни резултата. Почивката дойде без пробиви и особени изненади. След това Гришо спечели четири поредни гейма, осъществявайки два пробива. Българинът тъкмо щеше да сервира за взимане на първия сет, когато над кортовете на „Уимбълдън“ заваля дъжд и спря мача за повече от половин час. След подновяването на играта Димитров взе подаването си, а с това и сета с 6:1.

ВТОРИ СЕТ

Григор Димитров направи пробив първия гейм на втората част. Тогава на корта нахлуха двама протестанти, разпръснаха парчета пъзел по тревата и седнаха близо до мрежата. Това наложи ново прекъсване на срещата, за да може игрището да бъде почистено. В този момент заваля дъжд, а Гришо и Шо Шимарукуро се прибраха отново в съблекалнята. След подновяването на играта последва размяна на спечелени собствени сервис-геймове. Това продължи до седмия гейм, когато българинът направи нов пробив за 5:2 в своя полза. След това при свой сервис Григор Димитров не допусна изненада, за да вземе и втория сет - 6:2.

ТРЕТИ СЕТ

Третата част също започна с пробив в полза на Гришо, който след това при свой сервис го затвърди и поведе с 2:0. Последва размяна на спечелени собствени сервис-геймове, като на българина му се наложи да спасява два брейкбола. В петия гейм Димитров направи нов пробив в сервиса на съперника, а след това го затвърди, за да поведе с 5:1. След това Григор приключи мача при първия си мачбол с нов пробив.