София 22 °C
Велико Търново 25 °C
Пловдив 23 °C
Варна 24 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

"Имола" иска място във Ф1 и през 2021 година

Легендарното трасе се завръща през тази година заради пандемията от коронавирус

"Имола" иска място във Ф1 и през 2021 година

Легендарното трасе се завръща през тази година заради пандемията от коронавирус

2 месецаМоторни 196 Симеон Кисьов


Пистата „Имола“ в Италия се надява да приеме надпревара от Формула 1 и през 2021 година. Дългогодишния домакин на Гран При на Сан Марино ще направи своето завръщане в календара на световния шампионат след 14-годишно отсъствие. Това стана възможно след като много други състезания предвидени за 2020 година бяха отменени заради глобалната пандемия от коронавирус, което принуди организаторите на шампионат да потърсят други варианти за провеждане на надпревари.

Освен „Имола“ по подобен начин в календара се завърна и „Нюрбургринг“, докато друга италианска писта „Муджело“ както и португалската „Портимао“ ще направят своя дебют във Формула 1. „Имола“ първо предложи да домакинства на кръг от Формула 1 през тази година, след като Гран При на Китай бе отложено през февруари, но последвалия бум в броя заразени с COVID-19 в Италия направи това невъзможно.

След овладяването на заразата и стартирането на шампионата в началото на юли в Австрия, „Имола“ и „Муджело“ влязоха в преговори за домакинство на кръг през тази година. „Муджело“ бе първото потвърдено ново състезание за този сезон, като пистата ще приеме Гран При на Тоскана само седмица след Гран При на Италия. В последствие и „Имола“ успя да си осигури домакинство, като легендарната италианска писта ще приеме Гран При на Емилия-Романя на 1 ноември. Шефовете на трасето обаче се надяват това завръщане да не е само за тази година.

„Имахме тази цел от много години. Говорихме с Ф1 от много време и сега постигнахме нашата цел. Мисля, че нашето наследство е много важно, много сме благодарни на Ф1 за тази възможност, която се появи на само заради COVID-19, но и заради нуждата спортът да се завърне на историческите трасета, където са истинските фенове. Искаме да домакинстваме и през следващата година, но всичко ще бъде дискотирано след състезанието през ноември. Нашето желание е ясно, ние сме водени от нашата страст“, коментира директорът на италианското трасе Уберто Естензе.

Италианецът заяви и своята надежда пистата да приеме фенове за завръщането си в шампионата, ако ограниченията за публични събирания бъдат вдигнати преди датата на състезанието.

„В петък нашият министър на здравеопазването обяви, че най-вероятно след септември ще бъде позволено присъствието на публика на подобни събития. Стискаме палци и се надяваме нашите трибуни да бъдат отворени за зрители, но нищо не е сигурно. Всичко се променя ден за ден. Много е трудно да се направи конкретна прогноза. Нашето желание е да имаме отворено събитие, но кой знае. Миналата година в този период времето на беше лошо. Естествено не беше като през лятото, но мисля че ще бъде атрактивно за хората ако бъде разрешено тяхното присъствие“, завърши Естензе.

Гран При на Емилия-Романя, което ще е 13 кръг от световния шампионат, ще се проведе в само два дни. Точният формат на състезателния уикенд все още не е уточнен, но най-вероятната промяна ще е премахването на двете петъчни тренировки. В исторически план, липса на данни от петъчните тренировки заради валеж например е водело до изключително атрактивни неделни състезания. Ако този двудневен експеримент се окаже положителен, то собствениците на шампионата най-вероятно ще помислят за неговото трайно въвеждане, при евентуално увеличаване на броя надпревари в календара.