София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лион призова Макрон да промени решението за футбола

Поводът бе разрешението, което получи футболът в Испания да поднови първенството през юни

4 годиниФутбол 1 Симеон Кисьов

Лион отново призова президента на Франция Еманюел Макрон да преосмисли решението да забрани спорта в страната до септември. Поводът бе разрешението, което получи футболът в Испания да поднови първенството през юни.

Клубът от началото не е съгласен с решението на правителството, което доведе до прекратяване на първите две дивизии във Франция. Лион, заедно с Амиен и Тулуза, пуснаха жалба, но съдът я отхвърли и потвърди решението на властите.

"Олимпик Лион приветства решението на президента на Испания и възобновяването на Ла Лига от 8 юни. След Бундеслигата това ще е второто голямо европейско първенство, което ще се завърне. Лион се надява, че примерът от Испания, следващ този от Германия, ще помогне на властите да преосмислят решението, взето прекалено рано във Франция", се казва в изявление на клуба.

"Освен икономическата трагедия, която ще удари тежко Франция, най-успешните френски отбори все още участват в Шампионската лига и ще бъдат в неизгодна позиция по време на европейските си мачове", акцентират върху друг аспект от Лион.

Президентът на клуба Жан-Мишел Олас също критикува решенията на правителството. "Парадоксално е, че страна като Испания, в която има повече смъртни случаи от Франция, намери начин да поднови футбола. УЕФА поиска от всички да бъдат търпеливи. Когато виждаме лидерите, които участват в срещите на футболните федерации и са стигнали до толкова различни заключения, се чувстваме идиотски. УЕФА пусна свой медицински протокол, който ние дори не погледнахме във Франция. Това е абсолютен скандал", коментира Олас пред "Екип".