София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ман Юнайтед спря Ливърпул

Съперниците поделиха по точка в голямото дерби на Англия

4 годиниФутбол 9 Телевизия Евроком

Манчестър Юнайтед и Ливърпул завършиха 1:1 на "Олд Трафорд“ в голямото дерби на английския футбол от деветия кръг на Висшата лига. Маркъс Рашфорд (36) даде аванс на "червените дяволи", а резервата Адам Лалана (85) изравни за мърсисайдци, които прекъснаха невероятната си серия от 17 победи в елита и не успяха изравнят рекорда на Манчестър Сити от 18 последователни успеха през 2017 година. Гостите бяха без голямата си звезда Мохамед Салах, който заради контузия не попадна в групата, в игра като титуляр след двумесечно отсъствие се завърна бразилският вратар Алисон.
Съперниците се хвърлиха в здрава битка от самото начало, но не създаваха сериозни голови положение две двете врати. Домакините играеха по-предпазливо, а гостите не намираха пролуки в отбраната на съперника. В 9-ата минута Фирмино излезе зад отбраната на „червените дяволи“, но ъгълът бе малък, и бразилецът шутира неточно покрай вратата.
Едва в края на първата част се стигна до положения за гола. Първи Фирмино шутира слабо и не затрудни Де Хеа, а малко след това Манчестър Юнайтед поведе. В 36-ата минута Дивок Ориги загуби топката в центъра, а при повторенията останаха съмнения, че е бил фаулуран от Линдельов. След това Джеймс центрира перфектно отдясно и Маркъс Рашфорд засече топката за 1:0. Ситуацията с Ориги преди гола бе разгледана с ВАР поради съмненията за нарушение, но в крайна сметка голът бе признат.
Малко преди почивката гол на Ливърпул не бе признат след нова намеса на ВАР. Садио Мане овладя топката и преодоля Линдельоф, след което прати топката в мрежата, но на повторенията се видя, че сенегалецът играе с ръка при овладяването на топката.
След почивката Ливърпул притисна „червените дяволи“ в тяхната половина, но трудно стигаше до голови положения. Домакините се отбраняваха много добре и блокираха всички опити на съперника да застраши вратата на Давид де Хеа.
Юрген Клоп опита да промени нещо, пускайки в игра Алекс Окслейд-Чембърлейн, който отправи един от редките удари към вратата на Де Хеа. Играчите на Оле Гунар Солскяер рядко играеха с топката и разчитаха на контраатаки, при една от които Рашфорд се измъкна отлично, но отправи неточен удар.
Така се стигна до 85-ата минута, в която появилият се като резерва в 71-ата минута Адам Лалана засече центриране на Андрю Робъртсън и изравни за 1:1. До края на мача мърсисайдци продължиха да натискат, но така и не съумяха отново да поразят мрежата зад Де Хеа.
След първата си грешна стъпка за сезона Ливърпу остава лидер с 25 точки и 6 повече от шампиона Манчестър Сити. Манчестър Юнайтед е 13-и с 10 точки и само на 2 пред опасната зона.