София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Манчестър Сити пак шампион

"Гражданите" отвяха Брайтън, записаха 14 поредни успеха във Висшата лига

5 годиниФутбол 6 Телевизия Евроком

Манчестър Сити спечели шеста титла в Англия и втора поредна, изпреварвайки Ливърпул с точка на върха в класирането. "Гражданите" победиха Брайтън с 4:1 като гост, докато Ливърпул се справи с 2:0 у дома с Улвърхямптън и се почувства шампион между 18-ата и 38-ата минута на срещите от последния кръг.
Мърсисайдци първи взеха аванс в спора за трофея и поведе с 1:0 в 17-ата минута с попадение на Садио Мане, който засече топката от около 10 метра след центриране на Александър-Арнолд от десния фланг. При този резултат Сити губеше титлата, а вместо отговор, "гражданите" допуснаха гол срещу Брайтън.
Глен Мъри изведе домакините, но радостта на тима му и феновете на Ливърпул на "Анфийлд", следящи двубоя за съперника по радиото или по интернет, продължи само минута, а Серхио Агуеро възстанови равенството (1:1) след пас на Давид Силва (28'). При това положение Сити все още изоставаше в спора за титлата, но натискът на гостите се усили и Бернардо Силва се размина с втори гол за манчестърци. Той дойде в 38-ата минута, когато Аймерик Лапорт се извиси в наказателното поле и заби топката с глава след корнер (2:1), изпълнен от Марез.
В края на полувремето Улвърпямптън и Брайтън можеха да вкарат на борещите се за титлата Ливърпул и Сити, но Диего Жота и Люк Дънк пропуснаха да се разпишат. Така полувреме преди края на мачовете Манчестър Сити водеше с точка пред Ливърпул в спора за трофея.
"Гражданите" започнаха втората част с обсада на вратата на Брайтън, докато Ливърпул понамали оборотите у дома. В 53-ата минута стана напечено пред вратите и на двата тима претенденти за трофея, но Люис Дънк и Джони не успяха да вкарат за Брайтън и Улвърхямптън.
Интригата за трофея сякаш приключи в 63-ата минута, когато Рияд Марез  получи топката от Давид Силва и разстреля вратаря на Брайтън за 3:1 с техничен удар от границата на наказателното поле. По-малко от 10 минути след това (72') Илкай Гюндоган отново вкара топката на същото място, но от пряк свободен удар за 4:1, с което реално реши спора за титлата.
На "Анфийлд" Ливърпул просто доигра мача с Улвърхямптън, след новините от двубоя на Сити, но все пак стигна до втори гол, отбелязан отново от Сане и отново след пас на Александър - Арнолд. С това попадение той и Мохамед Салах разделиха голмайсторския приз в Англия с 22 гола, колкото има и звездата на Арсенал Пиер-Емерик Обамеянг.
След края и на двата двубоя и победите на Манчестър Сити с 4:1 над Брайтън и на Ливърпул с 1:0 над Улвърхямптън, "гражданите" остават първи с точка аванс, спечелвайки последните си 14 мача в шампионата след загубата с 1:2 от Нюкасъл в края на януари. Ливърпул пък приключва сезона без загуба у дома и с общо едно поражение във Висшата лига.
Припомняме, че последният път, когато титлата в Англия се реши в последния кръг беше през сезон 13/14, когато отново Сити и Ливърпул спореха за трофея, а "гражданите" влязоха в последния мач с две точки аванс.