София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Маркес лиши Куартараро от първа победа в MotoGP

Пилотът на Honda записа победа номер 77 от всички класове на мотоциклетизма в своята кариера след изпреварване в последната обиколка на италианската писта "Мизано"

5 годиниМоторни 8 Телевизия Евроком

Лидерът в генералното класиране на MotoGP Марк Маркес спечели състезанието за ГП на Сан Марино и затвърди преднината си на върха в шампионата. Пилотът на Honda записа победа номер 77 от всички класове на мотоциклетизма в своята кариера след изпреварване в последната обиколка на италианската писта "Мизано". Испанецът победи 20-годишния сателитен пилот на Yamaha Фабио Куартараро, който се бореше за своята първа победа в кралския клас и водеше в продължение на над 90% от надпреварата. С преднината си от вече 93 точки спрямо втория в класирането Андреа Довициозо от Ducati Маркес се доближи още повече до осмата си световна титла.
От полпозишън стартира Маверик Винялес със заводската Yamaha, чиито сили в крайна сметка стигнаха за третата позиция и последното място на подиума.
От втората позиция на старта потегли пилотът на КТМ Пол Еспергаро, който изравни най-добрата стартова позиция в своята кариера. От третата позиция стартира Куартараро.
Маркес стартира пети, а надеждите на публиката на "Мизано" - Андреа Довициозо (Ducati) и Валентино Роси (Yamaha) потеглиха шести и седми.
Винялес потегли отлично на старта и поведе, докато Еспергаро загуби три позиции. Куартараро излезе на второ място, а в 4-ия завой при опит на Дови да изпревари Доктора за малко не се стигна до контакт помежду им. В крайна сметка Роси запази седмата си позиция, а Дови остана осми, загубил две места в началото. До края на първата обиколка Маркес напредна с две позиции.
В бързия 11-и завой във втората обиколка Куартараро изпревари Винялес, а едно завъртане по-късно на "Мизано" - на 10-ия завой това направи и Маркес.
До края на третата обиколка първите трима пилоти вече се бяха отделили на секунда и половина от останалите състезатели в колоната, а до края на шестата Винялес забави темпото и остави Куартараро и Маркес да се борят за победата.
Междувременно Такааки Накагами падна със сателитната си Honda в четвъртата обиколка на завой номер 10.
В края на седмата обиколка Доктора изпревари Еспергаро за петата позиция и започна да спори с Морбидели за четвъртата. Успоредно с него прогрес осъществи и Довициозо, който излезе на шесто място зад Роси.
В 14-ата обиколка отпадна и победителят от Гран При на Великобритания Алекс Ринс, докато се движеше седми. След успеха си преди три седмици испанецът претърпя трето падане в състезание от началото на сезон 2019.
В същото време Валентино успя да изпревари своето протеже Морбидели на завой номер 8 и зае четвърта позиция.
И във втората половина от състезанието Куартараро и Маркес се движеха на по-малко от половин секунда един от друг. Мотоциклетът на Honda настигаше този на Yamaha в десетия и единадесетия завой, но въпреки това не успяваше да излезе начело.
Четири обиколки преди финала още един пилот с Honda приключи преждевременно - Кал Кръчлоу. Британецът, който миналата година спечели подиум на "Мизано", падна на осмия завой.
На шестия и седмия завой при следващото завъртане Маркес се опита да мине пред Куартараро, но французинът реагира отлично и не допусна испанеца пред себе си.
Маркес изчака до началото на последната обиколка и изпревари Куартараро още на първия завой. Двамата си размениха позициите още няколко пъти до финала, като на 14-ия завой Куартараро бе принуден да набие спирачки, защото щеше да се удари в мотора на Маркес и така шансът му за триумф на "Мизано" се изпари.
Зад триото на подиума на четвърто място финишира Роси, следван от Морбидели, с което и четирите мотора на Yamaha финишираха в топ 5. Зад двамата италианци се наредиха Дови, Еспергаро, Жоан Мир със Suzuki и двама пилот с Ducati - Джак Милър и Данило Петручи, който напредна със седем места в рамките на 27-те обиколки на "Мизано".
Съотборникът на Маркес в Honda Хорхе Лоренсо завърши 14-и.