София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

РБ Лайпциг надви Атлетико и пише история

„Дюшекчиите“ отпадат за първи път от германци на директни елиминации в турнира

4 годиниФутбол 3 Симеон Кисьов

РБ Лайпциг надви Атлетико (Мадрид) с гол в края и спечели с 2:1 на стадион "Жозе Алваладе" в Лисабон, класирайки за първи път на 1/2-финалите в Шампионска лига. Даниел Олмо (50) изведе „червените бикове“ напред в резултата, а влезлият като резерва Жоао Феликс (71-дузпа) изравни. В самия край Тайлър Адамс (88) с помощта и на рикошет донесе победата на немския тим, който ще се изправи срещу ПСЖ в спор за място на финала. Той също ще бъде в португалската столица, както 1/4-финалите и 1/2-финалите в най-престижния европейски клубен турнир. Никога преди това „дюшекчиите“ не бяха отпадали на директни елиминации от германци в тази надпревара.

Германският тим започна по-активно и владееше повече топката през първата част, а „дюшекчиите“ действаха предимно на контраатаки. Още в 4-ата минута Марсел Халстенберг отправи удар от воле, но топката мина над вратата на Ян Облак. Шест минути след това Атлетико можее да поведе, след като Савич отправи удар с глава, но все пак вратарят Гулачи се справи и закова топката пред голлинията. В 13-ата минута унгарският страж отново трябваше да се намесва след силен удар на Караско, избивайки топката в корнер.

В 35-ата минута се стигна до принудителна почивка, след като Халстенберг и Савич се сблъскаха и поискаха медицинска помощ. До края на полувремето нито един от двата тима не създаде сериозно голове положение, а и темпото на игра спадна.

След почивката „червените бикове“ натиснаха и в крайна сметка поведоха в 50-ата минута с гол на Даниел Олмо, който засече топката с глава при центриране на Марсел Забитцер отдясно и я прати в далечния ъгъл.

Диего Симеоне реагира и веднага пусна в игра младата звезда Жоао Феликс, който изработи дузпа в 70-ата минута и секунди по-късно се разписа от бялата точка за 1:1. Нарушението за 11-метровия наказателен удар бе на Лукас Клостерман.