четвъртък, 19.09.24
15.8 C
София
21 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      МАСОВИ ПРОТЕСТИ СРЕЩУ КАРИКАТУРИТЕ НА ПРОРОКА МОХАМЕД

      Стотици души взеха участие в продължаващата трети ден масова демонстрация срещу сатиричния  вестник „Шарли Ебдо“ в Афганистан и Ивицата Газа. Това съобщават френски издания.

      Над двеста афганистанци скандираха „Смърт за Франция!“ в провелия се митинг в град Джалалабад в Афганистан. В знак на протест срещу карикатурите на „Шарли ебдо“ те запалиха френското знаме и заплашиха с нови терористични атаки, ако изданието не спре публикациите си, осмиващи пророка Мохамед. Те поискаха правителството на Франция да се извини на мюсюлманите.

      В Нигерия провелите се демонстрации срещу френския седмичник се превърнаха в размирици. Общо четиридесет и пет църкви бяха запалени в събота в столицата Ниамей.

      Под надслов „Аллах е велик“ протестираха и в Чечня. По улиците на Грозни се събраха над  800 хил. души, апелиращи за спиране на публикуваните от „Шарли ебдо“ карикатури.

      Малко преди протеста бе анонсирано, че участниците може да надвишат 1 милион. Това бе причината в Чечня да бъде обявен неработен ден, а занятията в училище да се отменят. Инициатор на митинга е местното духовенство. По два лъча хората се стекоха на главния площад в града, където е разположена централната джамия, известна като „Сърцето на Чечня“. Там пред множеството говори главата на републиката Рамзан Кадиров. Участие в проявата взеха и представители на Православната църква. В 12.30 ч. митингът приключи, след което на площада пред джамията започна колективна молитва.

      На масов митинг излязоха и в Техеран. Пред френското посолство в столицата на Иран демонстранти се изправиха с лозунги на персийски, английски, арабски, френски и немски. В шествието се включиха младежки организации и студенти от Техеранския университет, които се обявиха срещу осмиването на мюсюлманския пророк Мохамед.
       
      Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини пък призова за повече респект към мюсюлманските държави, които страдат най-много от ислямския тероризъм.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ