петък, 27.09.24
12.9 C
София
15 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      СУ-34 – СТРАШИЛИЩЕТО ЗА ТЕРОРИСТИТЕ В СИРИЯ

      Многофункционалният изтребител-бомбардировач СУ-34 може да носи на борда си до 8 тона боеприпаси, има 12 точки за разполагане на оръжие и може да се отбранява срещу неуправляеми ракети, бомби и управляеми ракети от различен тип, пише Дмитрий Сергеев в статия за руското издание http://tvzvezda.ru/.

      Силната страна на самолета е снайперисткото му въоръжение. СУ-34 нанася точкови удари по особено важни обекти на терористите в Сирия, унищожавайки танкове, автомобили с артилерийски установки, като и бази на джихадистите. От височина 5 км самолетът е способен да пуска бомби с точност до метри. Благодарение на специалните си авиобомби СУ-34 може да нанася удари и от пределно ниска височина.  

      Самолетът демонстрира снайперистка точност даже при стрелба с неуправляеми ракети. От 600 метра изтребителят има стопроцентова стрелба по единични цели.

      В базата „Хмеймим“ има 6 самолета Су-34. Руската авиация има общо 75 такива машини. В Сирия самолетът показа множество чисто технически предимства. Например двигателят започва работа само благодарение на своите акумулаторни батерии, а пускът става от пилотската кабина.

      Су-34 може да използва 16 вида управляеми оръжия с висока степен на точност и 19 вида неуправляеми“, казва главният конструктор на „Сухой“ Ролан Мартиросов. Никой самолет в света няма такива възможности. При това самолетът може да лети на два пъти по-големи разстояния от конкурентите си и да нанася удар едновременно по 4 наземни или наводни цели.  

      На борда на СУ-34 има 3 управляеми бомби КАБ-1500, всяка по тон и половина, 6 управляеми ракети „въздух-земя“, а също така и оръдие ГШ-30-1. Пускането на бомби от малка височина с парашут позволява самолетът да не бъде засегнат от взрива.

      Високоскоростната Х-31ПД е предназначена за поразяване на радиолокационните станции на зенитно-ракетни комплекси. „Пейтрът“ например напълно ще „ослепее“, ако такава ракета удари локационната му станция.

      Су-34 лети със скорост, която превишава повече от 4 пъти скоростта на звука. Тази скорост е съпоставима със скоростта на повечето съвременни изтребители. Но той е в състояние да носи товар до 45 тона (празна, машината е 23 тона) и да изминава разстояние от 4 500 км. При необходимост Су-34 може да бъде зареждан във въздуха за няколко минути.

      Кабината на самолета предлага комфорт за пилотите – има кресла, тоалетна и дори спалня. В кабината пилотът може да се изправи в цял ръст, а в креслата има вградени масажни системи.

      Самата кабина е защитена от капсула от титан. Тя е в състояние да издържи на пряко попадение от 23-милиметрово оръдие.

      Су-34 разполага също така със система за радиоелектронно противодействие, която силно затруднява неговото локализиране от системите на противника.

      Всичко това го превръща в ефективна машина, която е истинско страшилище за терористите, пише още авторът.  

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ