петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Стивън Хокинг предупреждава, че положението ще се влошава

      Излизането на Великобритания от ЕС и избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ са изблик на гнева на хората, които се чувстват изоставени от своите лидери. Това пише британският теоретичен физик Стивън Хокинг в статия във в. „Гардиън“.

      Тревогите, които стоят зад тези избори – за икономическите последици от глобализацията и ускоряващите се технологични промени – са напълно разбираеми. Автоматизацията на заводите вече съкрати работни места в традиционното производство, а възходът на изкуствения интелект вероятно ще разшири унищожаването на работни места и в средната класа. Незасегнати ще останат само най-креативните или началнически позиции, смята световноизвестният учен.

      Така ще се ускорят и без това нарастващите икономически неравенства по света. Интернет и платформите, които се създават, благодарение на мрежата, ще позволят на много малки групи хора да реализират огромни печалби, наемайки малцина работници.

      Това е неизбежно, това е напредък, но е също така и деструктивно в социален план, казва Хокинг, но признава, че самият той може да комуникира с други хора и да работи благодарение на технологиите.

      Бедняците от селата се отправят на тълпи към градовете и се установяват в гета. Когато разберат, че там не могат да открият нирваната от Instagram, започват да я търсят зад граница и се присъединяват към огромния брой икономически мигранти, търсещи по-добър живот. Тези мигранти създават нови изисквания за инфраструктурите и икономиките на страните, в които пристигат, подкопават толерантността и подхранват политическия популизъм.

      Хокинг смята, че да защитим планетата си от предизвикателства като климатичните промени, пренаселеността, изчезването на други видове и епидемичните болести, трябва да работим заедно. За целта трябва да се премахнат, а не да се издигат, бариери вътре и между държавите. Предвид факта, че ресурсите са все по-концентрирани в ръцете на малцина, трябва да се научим да споделяме доста повече, отколкото го правим в момента, казва Стивън Хокинг.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ