Search Suggestions
      петък, 04.10.24
      14.6 C
      София
      13 C
      Пловдив
      15.1 C
      Варна
      Search Suggestions

          150 хил. заявки са подадени от българските работодатели за наемане на украински бежанци

          Loading the player...

          „Вече има подадени 150 хил. заявки от българските работодатели за наемане на украински бежанци, а общо около 200 хил. потенциални работни места могат да се създадат у нас“, това заяви министърът на иновациите Даниел Лорер след среща с работодателските организации, агенцията за малки и средни предприятия, Агенцията по заетостта и координационния център за бягащите от Украйна.

          Сайтът към Агенцията по заетостта, къде може да се намери повече информация за начина, по който хората от Украйна могат да започнат работа – ВИЖТЕ ТУК!

          Тъй като много бягащи от войната не разполагат с всички необходими документи за започване на работа, е взето решение на декларативен принцип да се приемат техните квалификации.

          Изключение от това правят регилиранети професии.

          „Социалното и финансовото министерство работят за привличане на допълнителни европейски средства по програмата за храни и материално подпомагане, както и за целенасочени мерки за включване на украинци в пазара на труда и обучение по български език“, каза зам.-министърът на социалната политика Иван Кръстев.

          „23 хил. са потенциалните свободни работни места в сектор транспорт, 30 хил. в ИТ, 33 хил. в туризма, 24 хил. в строителството, 20 хил. в текстил, 10 хил. в електроника. Но това са свободни места за всички – българи, чужденци, бягащи от войната“, уточни Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

          Събраните данни са предадени на щаба, чийто портал ще бъде свързан с агенцията по заетостта.

          Към нея ще се насочват всички конкретни заявки за работа.

          Всяка седмица агенцията ще предоставя информация колко хора са в готовност да започнат работа. На разположение са и 100 мобилни екипа, които могат да се насочат към всяка община и да посетят местата за настаняване на украинци и да ги анкетира какво е образованието им, квалификацията и желанието им за работа.

          Такава онлайн анкета има и на сайта на агенцията.

          „Гарантираме, че от наша страна ще направим всичко да улесним процеса и да даваме максимално информация. Ще следим хората да не отидат в сивия или черния сектор и ще спазваме изцяло българското законодателство“, увери председателят на АОБР Добри Митрев.

          - Реклама -
          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Реклама -

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions