събота, 21.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      97-годишна секретарка в нацистки лагер обжалва присъдата си

      Ирмгард Фурхнер, обвинена, че е била част от апарата, който е помогнал на функционирането на нацисткия концентрационен лагер Щутхоф, се явява в съда за произнасяне на присъдата в процеса срещу нея в Итцехо, Германия, вторник, 20 декември 2022 г.

      97-годишната жена обжалва присъдата си миналата седмица от германски съд, че е била съучастник в повече от 10 000 убийства в ролята си на секретар на командира на нацисткия концентрационен лагер Щутхоф по време на Втората световна война.

      В присъда от 20 декември щатският съд в Итцехое даде на Ирмгард Фурхнер двегодишна условна присъда за съучастие в убийство в 10 505 случая и съучастие в опит за убийство в пет случая. Съдът каза в сряда, че както защитата, така и адвокатът на съищеца са подали жалби до Федералния съд.

      Не е ясно кога федералният съд ще разгледа случая.

      Фурхнер беше обвиненa, че е билa част от апарата, който е помогнал на лагера близо до Данциг, сега полския град Гданск, да функционира между юни 1943 г. и април 1945 г.

      Делото се основава на германски правен прецедент, установен през последното десетилетие, който позволява всеки, който е помагал на нацистките лагери на смъртта и концентрационните лагери да функционират, да бъде преследван като съучастник в убийствата, извършени там, дори без доказателства за участие в конкретно убийство.

      Адвокатите на защитата поискаха оправдаването на Фурхнер, твърдейки, че доказателствата не показват без съмнение, че тя е знаела за систематичните убийства в лагера Щутхоф.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ