събота, 21.09.24
7.8 C
София
18 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Ръководителят на НАСА: Китайските власти могат да претендират за територии на Луната

      “Китайските власти могат да претендират за територии на Луната, ако спечелят в новата космическа надпревара със САЩ.“ Това заяви Бил Нелсън, ръководител на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА), в интервю за „Политико“.

      “САЩ се намират в нова космическа надпревара с Китай. Ако Пекин победи, ще може да претендира за огромни територии от Луната“, допълни Нелсън.

      Според него Китай ще завземе най-богатите на ресурси части от лунната повърхност, ако пръв успее да се установи на естествения спътник на Земята. „Факт е, че сме в космическа надпревара. И е вярно, че е по-добре да се уверим, че няма да стигнат до някое място на Луната под прикритието на научни изследвания. И не е изключено да кажат: „Не идвайте насам, ние сме тук, това е наша територия“, поясни още той.

      Пекин категорично отхвърли тези твърдения. „Някои американски служители говорят безотговорно, за да изопачат нормалните и законни космически дейности на Китай“, заяви пред „Политико“ Лю Пенюй, говорител на китайското посолство във Вашингтон. „Китай категорично отхвърля подобни изказвания. Космосът не е бойно поле“, допълни той.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ