петък, 20.09.24
14.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Далече от призовката на Путин, живеейки извън цивилизацията – в замръзнала гора

      Когато Владимир Путин обяви частична мобилизация на руски мъже през септември миналата година, на Адам Калинин – което не е истинското му име – отне седмица, за да реши, че най-доброто, което може да направи, е да се премести в гората.

      ИТ специалистът беше против войната от самото начало, получи глоба и прекара две седмици в ареста за това, че залепи плакат „Не на войната“ на стената на блока си.

      Така че, когато Русия каза, че извиква 300 000 мъже, за да помогнат да се обърнат нещата във войната, която губеше, Калинин не искаше да рискува да бъде изпратен на фронтовата линия, за да убива украинци.

      Но за разлика от стотици хиляди други, той не искаше да напуска страната.

      Три неща го задържаха в Русия: приятели, финансови ограничения и безпокойството да изостави това, което познава.

      „Напускането щеше да е трудна стъпка от зоната ми на комфорт“, каза Калинин, който е на около трийсет години, пред BBC. „Тук също не е много удобно, но въпреки това психологически би било наистина трудно да напусна.“

      И така той предприе необичайната стъпка да се сбогува със съпругата си и да се отправи към гората, където живее на палатка от близо четири месеца.

      Той използва антена, завързана за дърво за достъп до интернет и слънчеви панели за енергия.

      Той е издържал на ниски температури до -11C и съществува с храна, носена му редовно от жена му.

      Животът извън мрежата, казва той, е най-добрият начин, който може да измисли, за да избегне повикването. Ако властите не могат лично да му връчат призовка, той не може да бъде принуден да отиде на война.

      „Ако не са в състояние физически да ме хванат за ръце и да ме заведат до военната служба, това е 99% защита срещу мобилизация или друг тормоз“, твърди Калинин.

      В някои отношения Калинин продължава живота си както преди. Той все още работи по осем часа на ден на същата работа, въпреки че през зимата – с ограничената й дневна светлина – той няма достатъчно слънчева енергия, за да работи по цели дни и затова компенсира часовете си през уикенда.

      Някои от колегите му сега са в Казахстан, след като също са напуснали Русия след началото на мобилизацията, но интернет връзката му чрез антена с голям обхват, закрепена за бор, е достатъчно надеждна, че комуникацията не е проблем.

      Той също е любител на открито, прекарвайки много от миналите си ваканции на къмпинг в Южна Русия със съпругата си. Когато взел решение да се премести за постоянно в пустинята, той вече разполагал с голяма част от необходимото оборудване.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ