петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      Германия към Китай: Използвайте влиянието си в Москва за изтеглянетo на руските войски

      Германският канцлер Олаф Шолц в четвъртък призова Китай да не изпраща оръжия, за да помага на войната на Русия в Украйна и вместо това поиска от Пекин да упражни натиск върху Москва да изтегли своите сили. В реч пред германския парламент Шолц каза, че е разочароващо, че Пекин се е въздържал да осъди руската инвазия, въпреки че приветства усилията му за ядрена деескалация.

      Китай отрече каквото и да е намерение да въоръжава Русия и един от неговите висши дипломати заяви пред ООН на 23 февруари, че „изпращането на оръжия няма да донесе мир“, а ще налее „масло в огъня“.
      Забележките на Шолц подчертаха как международният отговор на войната в Украйна
      задълбочава глобалните разделения, тъй като Китай и Индия се въздържаха да осъдят руската инвазия или да се присъединят към Запада в налагането на санкции.

      Германия заяви, че планира да противодейства на руската „пропаганда“ на преговорите тази седмица, докато Русия в четвъртък обвини западните страни, че са превърнали събитието във „фарс“. САЩ проучват близките си съюзници за възможността да наложат нови санкции на Китай, ако Пекин предостави военна подкрепа на Русия за нейната война в Украйна, казаха източници пред Ройтерс тази седмица.

      „Моето послание към Пекин е ясно: използвайте влиянието си в Москва, за да настоявате за изтеглянето на руските войски“, каза Шолц под бурните аплодисменти на депутатите. И не доставяйте никакви оръжия на агресора Русия.

      Ролята на Китай във войната между Русия и Украйна се очаква да бъде сред обсъжданите теми, когато президентът на САЩ Джо Байдън се срещне с Шолц в Белия дом в петък.

      Откровеното послание на Шолц към Пекин идва в момент на повишено напрежение между САЩ и Китай и когато Германия също преоценява какви отношения иска с Китай, който досега беше жизненоважен експортен пазар за германски стоки.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ