четвъртък, 19.09.24
15.8 C
София
21 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      В Израел отбелязват Възпоменателен ден на жертвите на Холокоста

      Президентът на Израел призова за национално единство в понеделник, когато страната отбелязва Възпоменателен ден на жертвите на Холокоста, след месеци на масови протести, които разтърсиха страната.

      Йом Хашоа – денят, който Израел отбелязва в памет на 6-те милиона евреи, избити от Нацистка Германия и нейните съюзници по време на Холокоста, е една от най-тържествените дати в календара на страната.

      Официалните чествания започнаха след залез слънце в понеделник с церемония при мемориала на Холокоста „Яд Вашем“ в Йерусалим. Шестима оцелели, сред които и един от малкото оцелели участници във въстанието във Варшавското гето, запалиха факли в памет на 6-те милиона убити по време на Холокоста.

      В речта си на церемонията президентът Исаак Херцог призова участниците в продължаващите повече от три месеца ежеседмични протести срещу плана на правителството за реформиране на съдебната система да оставят настрана различията си през предстоящата седмица на национален траур.

      „Нека оставим тези свещени дни, които започват тази вечер и завършват в Деня на независимостта, над всички спорове“, заяви той.

      „Нека всички се обединим, както винаги, в партньорство, в скръб, в памет“, добави Исаак Херцог.

      Израел отбелязва 75-ата годишнина от своята независимост следващата седмица.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ