вторник, 24.09.24
10.8 C
София
16 C
Пловдив
14.1 C
Варна
Search Suggestions

      СКРЪБНА ВЕСТ: Почина актрисата Емилия Радева

      Почина актрисата Емилия Радева. Тъжната вест съобщиха от Театъра на българската армия. Звездата на българското кино и театър си отиде на 90-годишна възраст. 

      С дълбока скръб и огромна тъга съобщаваме, че снощи – на 11 МАЙ почина голямата българска актриса ЕМИЛИЯ РАДЕВА, написаха нейните колеги. 

      Емилия Радева е родена на 23 май 1932 г. в Радомир. Завършва специалност актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Боян Дановски през 1955 г.

      Започва работа в Драматичния театър в Пловдив (1955-1958), а след това и в театъра на Театър на Народната армия (1958). От 1959 г. е член на СБФД. Председател е на секция „Актьори“ при СБФД (1980). Играе и в постановките на Театър 199 „Първата обич“, „Нечакана среща“, „Животът – това са две жени“, „Ана Лиа“, „Индийското въже“. 

      Сред най-популярните ѝ изяви на екрана са в „Матриархат“, „Иконостасът“, „Сиромашка радост“ и сериала „Дом за нашите деца“

      През 1974 г. е удостоена със званието заслужил артист, а 6 години по-късно и със званието народен артист. През 2003 г. е наградена с орден Стара планина – I степен „за приноса си за развитието на българското изкуство и култура“.

      През 2013 г. е наградена с „Аскеер“ за цялостно творчество.

      Поклонението ще се състои на 16 май ВТОРНИК от 13.30ч. в храм „Свети Седмочисленици

      Телевизия „Евроком“ изразява своите съболезнования на близките на незабравимата актриса. Дълбок поклон!

      Да си спомним за нея:

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ