сряда, 02.10.24
10.7 C
София
13 C
Пловдив
13.7 C
Варна
Search Suggestions

      Нетаняху: Дженин се превърна в убежище за тероризма

      След вчерашните въздушни атаки и сухопътна операция, предприети от израелските военни срещу бежанския лагер Дженин в северната част на окупирания Западен бряг, премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че акцията е насочена срещу терористи, които се намират в лагера.

      „През последните месеци Дженин се превърна в убежище за тероризма – ние слагаме край на това. Силите ни навлязоха в Дженин в гнездата на терористите – ликвидират терористи, арестуват издирвани лица, унищожават щабове и конфискуват оръжия. Правят и друго – унищожават лаборатории в почти промишлен мащаб. Лаборатории, от които те са създавали експлозиви, взривни вещества за убийство на израелски цивилни граждани.  Силите ни правят всичко това на едно от най-гъсто населените места на земята и го правят с минимални щети за цивилните до този момент, както и без щети за тези, които не са замесени. Това е директивата – да се погрижим за сигурността на нашите сили, както и да избегнем да навредим на невинни хора, доколкото е възможно“, посочи Нетаняху.

      По време на извънредна среща с палестинското ръководство в Рамала президентът на Палестина Махмуд Абас преустанови сътрудничеството с Израел след случилото се в Дженин, което той определи като „варварска агресия“.

      „Разпоредих на правителството и неговите агенции да предоставят всичко необходимо, за да подкрепят устойчивостта на нашия народ в Дженин и в цялата палестинска територия. В тези трудни времена призовавам нашия палестински народ да стои твърдо в земята си и призовавам всички да се обединят и да защитят заедно нашата земя, светини и законните права на свобода и независимост, за да се отърват от израелската окупация на Палестина и нейната столица Йерусалим. В крайна сметка окупацията ще бъде прекратена“, заяви категорично Абас.

      Палестинските здравни служби съобщиха, че от началото на операцията в понеделник, 03 юли, на Западния бряг са загинали десет души, а над 100 са били ранени. Говорител на палестинския президент Махмуд Абас нарече операцията „ново военно престъпление срещу беззащтния народ на Палестина“. По данни на ООН през 2023 г. са били убити 147 палестинци, както и 23 израелци, като през последните месеци напрежението се е засилило.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ