събота, 21.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Израел елиминира водещия прозиводител на оръжие на Хамас

      Въздушни удари по Ивицата Газа убиха производител на оръжия на Хамас и няколко бойци. Това съобщи израелската армия в сряда, докато нейната въздушна и наземна офанзива беше насочена към мрежата от тунели на екстремистите под обсадения палестински анклав, предава Ройтерс.

      Свидетели казаха, че хиляди хора напускат северните райони и се отправят на юг по път, контролиран от израелски танкове в сряда, по време на ежедневния четиричасов прозорец, обявен от израелските сили за цивилни да напуснат. Хиляди други все още остават в обкръжената зона, включително в главната болница Ал Шифа в град Газа.

      Тъй като войната вече навлиза във втория си месец, представители на ООН и страните от Г-7 засилиха призивите за хуманитарна пауза във военните действия, за да помогнат за облекчаване на страданието в Газа, където сградите са разрушени и основните запаси са на изчерпване. Палестинските власти казват, че повече от 10 000 души са били убити, 40% от тях деца.

      Нивото на смърт и страдание е „трудно за разбиране“, каза в Женева говорителят на здравната агенция на ООН Кристиан Линдмайер.

      Израелските военни съобщиха в сряда, че два отделни удара са елиминирали водещия оръжейник на Хамас, Махсейн Абу Зина, и бойци, участващи в противотанков или ракетен огън земя-земя.

      Палестинските медии съобщиха за сблъсъци между екстремисти и израелски сили близо до бежанския лагер ал-Шати (Плаж) в град Газа. Въоръженото крило на Хамас, бригадите Из ад-Дин ал-Касам, заяви, че бойците му са унищожили израелски танк в град Газа. Ройтерс не успя да провери твърденията на бойното поле на нито една от страните.

      Снимка: БГНЕС

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ