вторник, 24.09.24
10.8 C
София
16 C
Пловдив
14.1 C
Варна
Search Suggestions

      Атаки с дронове в Ирак бяха насочени срещу летище с войските на водената от САЩ антиджихадистка коалиция

      Две атаки с дронове бяха насочени към военно летище, където са базирани войските на водената от САЩ антиджихадистка коалиция. Това съобщиха властите в автономния иракски регион Кюрдистан.

      Няма пострадали, съобщават местните власти, предаде АФП.

      От 17 октомври насам американските и коалиционните сили в Ирак и Сирия са обект на атаки с дронове или ракети поне 40 пъти, при което бяха ранени десетки американски военнослужещи, според актуализираната равносметка, дадена от американски служител.

      Тези атаки идват след войната между Израел и „Хамас“, която започна на 7 октомври.

      През нощта на сряда срещу четвъртък „два дрона атакуваха“ базата на коалицията на летище Харир в провинция Арбил, се казва в изявление на службите за борба с тероризма в Иракски Кюрдистан, в Северен Ирак.

      Атаките бяха извършени около полунощ, се казва в съобщението, без да се уточнява дали дроновете са били свалени. Снимки, придружаващи изявлението, показват метални отломки на земята.

      Според каналите в Telegram, свързани с иракски фракции, близки до Техеран, за повечето от нападенията, включително и за последните, претендира група, известна като „Ислямска съпротива в Ирак“.

      Около 2500 американски военнослужещи са разположени в Ирак, а други 900 – в Сирия, като част от международната антиджихадистка коалиция, създадена през 2014 г.

      В Ирак коалицията заяви, че ролята ѝ е ограничена до консултиране и подкрепа на местните партньори.

      При посещението си в Багдад в неделя държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че нападенията, които Вашингтон свързва с Иран, са „напълно неприемливи“.

      Министър-председателят на Ирак Мохамед Шиа ал-Судани, който беше назначен от проирански партии, осъди нападенията и обеща разследване за разкриване на извършителите.

      В сряда американски военни самолети нанесоха удар по свързан с Иран оръжеен склад в Източна Сирия в отговор на нападенията срещу американския персонал, съобщи министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ