Search Suggestions
      Search Suggestions

          Вижте какво казва Мартин Божанов – Нотариуса във видеото на АКФ “Списък за бърз контрол“ (ВИДЕО)

          Вчера вечерта в Горна баня е бил застрелян Мартин Божанов – Нотариуса.

          Мартин Божанов стана публично известен за първи път през 2021 от разследването на АКФ “СПИСЪК ЗА БЪРЗ КОНТРОЛ: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие”.

          Разследването включваше разкази на свидетели и записи на тайни разговори с лица с неформално влияние в съдебната система, един от който беше Мартин Божанов.

          Божанов свързва Ивайла Бакалова с адвокат Емил Писков, който предлага услугите си на посредник за освобождаването на партньора на Бакалова, Веселин Денков, собственик на знакови софийски ресторанти, задържан през септември 2020 г. с обвинение за участие в организирана престъпна група за лихварство. В разговорите се коментират суми, които са необходими, за да бъде пуснат на свобода арестуваният – най-малко 100 000 евро.

          В излъчените записи Божанов демонстрира и много добро познаване на производството срещу Денков и на функционирането на Специализирания съд и прокуратура изобщо:

          „Всичко знам по това производство, знам показанията на свидетели, всичко ми е ясно по него. Но има хора, които лежаха по две години и половина в ареста и твърдяха, че са невинни.

          Идеята е да видим дали може да помогнем. Ако се лутате само, че той е много невинен, а съдът е много натиснат, тогава ще се въртите в този омагьосан кръг и той ще си стои вътре…“

          Публикации свързват Божанов със съмнителни имотни сделки и с открадването през 2004 година на дело от Върховния касационен съд, водено срещу Слави Крашевски, нотариус с отнемани права и десетки наказателни производства. Делото изчезва от адвокатската стая на съда по време на обедната почивка, заедно с оригинални документи по него.

          “Аз съм неосъждан и без висящи производства. Дотук.” – това е единственият коментар на Божанов, потърсен за интервю.

          „В изнесените във филма записи има материал за сериозно разследване на корупционни влияния и практики в съдебната система,“ коментира през 2021 Андрей Янкулов, бивш прокурор и старши правен експерт към АКФ.

          Не е известно досега прокуратурата или друг държавен орган да е проверил изнесените в разследването на АКФ данни.

          Вижте всичко, което казва Мартин Божанов през 2021 в първия епизод на разследването:

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          Search Suggestions
              Search Suggestions