петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Международният съд на ООН започва изслушвания на Израел за атаките в Газа

      Международният съд на ООН в Хага започва изслушвания за политиката и действията на Израел в окупираните палестински територии, предаде ДПА.

      В края на 2022 г., преди началото на войната в ивицата Газа миналата година, Общото събрание на ООН поиска становище от съда за правните последици от действията на Тел Авив спрямо палестинците в окупираните територии.

      52 държави и 3 международни организации ще участват в изслушванията, като те ще започнат днес с палестинските представители.

      Тел Авив пое контрола върху Западния бряг и Източен Йерусалим през 1967 г. Към момента сред населението от 3 милиона палестинци живеят и около 700 000 израелски заселници. 

      Палестинците претендират, че тези територии са независима държава със столица Източен Йерусалим. 

      По-рано днес Египет обяви, че е внесъл в Международния съд на ООН меморандум, в който обвинява Израел в незаконни практики в палестинските територии.

      „Меморандумът отхвърля израелските политики на преследване, расова дискриминация и други практики, които грубо нарушават принципите на международното хуманитарно право и правото за човешките права“, каза Дия Рашван, ръководител на Държавната информационна служба. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ