неделя, 22.09.24
23.5 C
София
25 C
Пловдив
24.3 C
Варна
Search Suggestions

      Двама парамедици и боец на Хизбула са загинали при израелски удар в Ливан

      Двама парамедици, свързани с Хизбула, и един от бойците на групировката са били убити при израелски удар по гранично село в Южен Ливан, съобщиха от групировката и източник от службите за сигурност, предаде АФП.

      Израелската армия (ЦАХАЛ) съобщи, че е нанесла удар по „военен комплекс“ на Хизбула в южноливанското село Блида, на фона на почти всекидневния трансграничен обстрел между заклетите врагове след избухването на войната между Израел и Хамас на 7 октомври.

      Свързаният с Хизбула Ислямски здравен комитет заяви, че двама от неговите служители са били убити при „директна“ израелска атака срещу центъра за гражданска защита в Блида, а Хизбула обяви и смъртта на един от своите бойци.

      Ислямският здравен комитет заяви, че нападението е довело до „разрушаването на здравния център, както и на няколко линейки“.

      Източник от ливанските служби за сигурност, пожелал анонимност, тъй като не е упълномощен да говори пред медиите, заяви, че ударът „е бил насочен към центъра на Ислямския здравен комитет в село Блида“.

      ЦАХАЛ съобщи, че е идентифицирала бойци, „влизащи във военен комплекс на Хизбула в района на Блида“.

      „Изтребителите бяха задействани и удариха комплекса, където бяха идентифицирани терористите“, се казва в изявлението.

      Хизбула заяви, че е предприела нападение с дрон срещу Северен Израел в отговор на ударите „по южни села и цивилни къщи, като най-скорошното беше нападението срещу центъра за гражданска защита в Блида“.

      Предната вечер подкрепяната от Иран групировка заяви, че е изстреляла ракети по израелска казарма в отговор на нападението в Блида, но тогава не съобщи за жертви.

      Насилието по северната граница на Израел породи опасения за нова пълномащабна война между Израел и Хизбула, подобна на тази от 2006 г.

      Миналия месец шиитското мюсюлманско движение заяви, че израелски удар е убил двама свързани с него медици в южноливанския Ханин, като го нарече „явна атака“.

      Ливанската групировка, която твърди, че действа в подкрепа на съюзника си Хамас, в четвъртък вече обяви ракетен обстрел на Израел, след като двама нейни бойци бяха убити, а по-късно в съобщение за погребение нарече единия от тях „командир“.

      Източник от службите за сигурност заяви, че единият от двамата убити при удара на израелски безпилотен самолет в южноливанския Кфар Руман е участвал в „ракетните способности“ на движението.

      От октомври досега от ливанска страна са убити най-малко 276 души, повечето от които бойци на „Хизбула“, но сред тях има и 44 цивилни.

      По данни на израелската армия от израелска страна са убити 10 войници и шестима цивилни. /БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ