петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      ЦАХАЛ: Елиминирахме член на „Ислямски джихад“ в Западния бряг

      Палестински член на „Ислямски джихад“, замесен в няколко антиизраелски нападения, е бил „ликвидиран“ при удар на израелски дрон в сектора Дженин на окупирания Западен бряг, съобщи армията (ЦАХАЛ), предаде АФП.

      Атаката е била насочена срещу „Ясер Ханун, жител на Дженин и терорист от „Ислямски джихад“, който вече е бил задържан за участието си във военните дейности на терористичната организация“, се казва в изявление на армията. Той се е „подготвял да извърши друго нападение“, се допълва в изявлението.

      Автомобилът е бил ударен на улица в гъсто населения бежански лагер Дженин, разположен под едноименния град в северната част на Западния бряг. На мястото на инцидента почти напълно унищожените останки от автомобила бяха в пламъци в средата на улицата, на няколко метра от сграда.

      “Две последователни ракети удариха автомобила“, каза Усайд Шелби, който е присъствал по време на удара, което според него е довело до експлозия на оръжията в автомобила.

      Министерството на здравеопазването на Палестинската автономия съобщи, че „в лагера Дженин е бил обстрелван автомобил“, при което е загинал един човек и много други са били ранени.

      От началото на войната в Газа на 7 октомври на Западния бряг зачестиха смъртоносните инциденти – нападения на израелски заселници срещу палестинци, нападения на палестинци срещу израелци и почти ежедневни нападения на израелската армия.

      От началото на войната, предизвикана от Израел след безпрецедентно нападение на палестинското ислямистко движение Хамас на израелска територия, по данни на палестинското министерство на здравеопазването в Рамала на Западния бряг израелските сили са убили повече от 360 души. 2023 г. е една от най-смъртоносните за тях от 2005 г. насам в рамките на конфликта.

      В края на януари трима млади палестинци – двама членове на „Ислямски джихад“ и един на Хамас – бяха убити от израелски агенти, маскирани като лекари, докато се намираха в болницата „Ибн Сина“ в Дженин – операция, осъдена от Световната здравна организация (СЗО). /БГНЕС

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ