петък, 20.09.24
19.8 C
София
22 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Дете все още е в критично състояние след стрелбата във финландско училище

      Детето, което беше тежко ранено при смъртоносната стрелба в училище, извършена от 12-годишно момче във Финландия миналата седмица, остава в критично състояние, съобщиха от полицията, предаде АФП.

      При стрелбата на 2 април в четвъртия по големина финландски град Вантаа, близо до Хелзинки, стрелецът уби едно момче и рани тежко две момичета, всичките на 12 години.

      В изявление на полицията се казва, че разследването напредва, като през уикенда са проведени техническа експертиза и множество разпити.

      Миналата седмица заподозреният заяви пред полицията, че е извършил стрелбата, защото е бил „жертва на тормоз“.

      По данни на полицията и двете момичета остават в болница.

      „Едната от жертвите все още е в критично състояние“, се казва в изявлението на полицията, като се добавя, че другото момиче се е възстановило достатъчно, за да бъде разпитано през уикенда.

      Разследването за убийство и опит за убийство е започнало миналата седмица, а полицията заяви, че „ходът на събитията в общи линии е добре разбран от полицията“.

      Тормозът „е много субективно и индивидуално преживяване“, се казва в изявлението на полицията и се добавя, че тя „все още разследва обстойно причините за това деяние“.

      По данни на градските власти на Вантаа стрелбата е станала в класна стая.

      Учител в класната стая се обадил на друг учител на мястото на инцидента, който уговорил въоръжения заподозрян да напусне училището, съобщи полицията пред финландската информационна агенция STT.

      Момчето е било арестувано по „спокоен начин“ в рамките на един час след стрелбата, се казва в изявлението на полицията.

      Разследването показало, че след стрелбата заподозреният е избрал маршрута си на случаен принцип и през това време не е заплашвал други хора с оръжие.

      Миналата седмица полицията съобщи, че пистолетът, използван при стрелбата, е принадлежал на близък роднина на момчето и че той се разследва като отделно престъпление с огнестрелно оръжие.

      Детектив инспектор Марко Сарка потвърди, че оръжието не е принадлежало на близък член на семейството и е било съхранявано правилно.

      Той заяви, че момчето е „придобило оръжието без разрешение“.

      Поради ниската възраст на заподозрения той не носи наказателна отговорност и не може да бъде задържан. Той е предаден на органите за закрила на детето.

      Полицията заяви, че въз основа на иззетите доказателства, включително от телефона и компютъра на момчето, деянието изглежда е било планирано.

      Детето е било ученик в училището във Вьортола, в което учат около 800 деца на възраст от 7 до 15 години, едва от началото на годината. /БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ