понеделник, 23.09.24
21.8 C
София
25 C
Пловдив
26.1 C
Варна
Search Suggestions

      Изборите в Каталуния: Управляващите в Испания социалисти на Санчес печелят най-много гласове

      Управляващите в Испания социалисти на премиера Педро Санчес печелят най-много гласове на проведените в неделя избори в Каталуния. Така те нанесоха сериозен удар на продължилото повече от десетилетие сепаратистко управление в автономната област.

      Трите сепаратистки партии получават едва 59 мандата в 135-местния регионален парламент, на фона на 74 досега. Социалистите печелят 42 места, но ще имат нужда от коалиционни партньори, за да направят правителство.
      За абсолютно мнозинство са необходими 68 депутати

      Каталуния, която е един от икономическите двигатели на Испания, се опита да се отдели през 2017 г., когато начело на регионалното правителство беше Карлес Пучдемон.

      Привържениците на независимостта управляват в Каталуния от едно десетилетие и изборите бяха смятани за възможност за живеещия в изгнание техен лидер Карлес Пучдемон, който бе начело на опита за отделяне на автономната област от Испания през 2017 г.

      Партията „Жунтс пер Каталуня“ („Заедно за Каталуния“) на Карлес Пучдемон печели 35 места, като все пак увеличава присъствието си с трима депутати. За сметка на това обаче другата голяма сепаратистка формация – Републиканската левица на Каталуния на сегашния регионален премиер Пере Арагонес, понася тежка загуба и ще има само 20 депутати – с 13 по-малко. Малката крайнолява партия Кандидатура на народното единство се сгромолясва с едва 4 места, срещу 9 досега.

      Най-правдоподобната хипотеза за създаване на коалиция според анализатори би била съюз със радикалната левица, с която Санчес управлява на национално равнище, но и с Републиканската левица на Каталуния, която в такъв случай би сложила край на единството на сепаратисткия блок, отбелязва АФП.

      Изборите обаче така или иначе са успех за испанския премиер социалист, който искаше да покаже, че Каталуния се е отказала от своя стремеж към независимост, на фона на обвиненията на десницата, че е предал страната, за да управлява с подкрепата на каталунски сепаратисти.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ