понеделник, 23.09.24
13.8 C
София
20 C
Пловдив
22.1 C
Варна
Search Suggestions

      Бившият ръководител на Съвета за сигурност на Русия стана съветник на Путин

      Кремъл обяви, че Николай Патрушев, бивш секретар на руския Съвет за сигурност и бивш ръководител на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), е назначен за съветник на Владимир Путин, но на по-младши пост.

      Във връзка с встъпването си в длъжност за пети мандат руският президент направи изненадващи размествания в сектора на отбраната, след повече от две години конфликт в Украйна, предаде АФП.

      Той уволни верния си министър на отбраната, заемащ поста от 2012 г., Сергей Шойгу, и го назначи за секретар на Съвета за сигурност – орган, който обединява най-високопоставените руски служители, но няма реални собствени прерогативи.

      Досегашният началник, Патрушев, който е близък на Путин от десетилетия, беше назначен за съветник на Кремъл, отговарящ за корабостроенето – много по-малко престижен пост.

      Руският президент назначи за министър на отбраната Андрей Белоусов, икономист без военен опит. В същото време в това министерство започна чистка на фона на обвиненията в корупция, като през април беше арестуван заместник-министър.

      По-рано днес беше обявен арестът на генерал Юрий Кузнецов, ръководител на отдел „Човешки ресурси“.

      Назначението на Белоусов идва и в момент, когато с нападението над Украйна и в резултат на западните санкции военната индустрия се превърна в движеща сила на руската икономика. Руското председателство посочи, че мисията на министъра ще бъде да интегрира отбранителния сектор в икономиката и да насърчава иновациите.

      Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не навлезе в подробности относно причините за оттеглянето на Патрушев, но заяви, че неговият „огромен опит“ ще играе „важна роля“ в досието на корабостроителницата.

      Що се отнася до Шойгу, той смята, че разговорите за понижение са „неуместни“, тъй като секретарят на Съвета за сигурност „е в пряк контакт с държавния глава и носи голяма отговорност“.

      Новият министър на отбраната трябва да бъде утвърден на поста си от руските парламентаристи по-късно днес.

      През последните две години Шойгу беше критикуван, първо за провала на блицкриг офанзивата срещу Украйна, след това за проблемите с доставките за руските войски и накрая преди почти година за бунта на ръководителя на паравоенната групировка „Вагнер“. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ