понеделник, 23.09.24
7.8 C
София
17 C
Пловдив
17 C
Варна
Search Suggestions

      Грузия разкритикува „изнудването“ на САЩ и ЕС, обещавайки да приеме закон в руски стил

      Усилията на Запада да принуди Грузия да се откаже от своя спорен нов закон за „чуждестранните агенти“ са обречени на провал, обяви управляващата партия във вторник, настоявайки, че ще продължи със законодателството въпреки заплахата от санкции.

      Грузинска мечта се сблъска с нарастващия натиск от страна на Вашингтон и Брюксел да отложи плановете, което ще наложи нови ограничения на неправителствени организации, медии и предизборни групи.

      Това идва, след като тази седмица Конгресът на САЩ ще разгледа законопроект, който може да наложи забрани за пътуване и финансови санкции на политици от партията, ако гласуват законопроекта за закон следващата седмица. То също така ще възнагради правителството на Грузия със сериозни търговски стимули и либерализиране на визовия режим, ако предприеме стъпки за „съживяване на демокрацията“ в страната.

      „Нашата страна е била обект на постоянни атаки от редица американски политици и длъжностни лица, от които грузинското правителство трябва да се защитава“, каза управляващата партия, призовавайки „разумът да надделее в Америка“.

      Грузинска мечта заяви, че Вашингтон трябва да предостави облекчени визови изисквания и да подпише споразумение за свободна търговия „без никакви условия“, настоявайки, че законопроектът за чуждестранния агент ще бъде приет независимо от осъждането от чужбина. САЩ също трябва да „променят поведението на неправителствените организации… като оставят настрана техните революционни планове“, продължава той.

      В изявлението се казва още, че присъединяването към ЕС се използва „като инструмент за постоянно изнудване срещу Грузия“ и се призовава Брюксел да започне преговори за членство до края на годината, за да „възстанови справедливостта“ със страни-кандидатки като Молдова и Украйна, които вече са започнали процес.

      Грузия получи статут на кандидатка за членство в ЕС през декември, въпреки предупрежденията за отстъпление по отношение на правата на човека и неуспешно изпълнение на ключови реформи. Брюксел каза, че приемането на законопроекта за чуждестранните агенти ще торпилира надеждите му за присъединяване.

      Грузинска мечта казва, че законът е необходим за защита срещу чуждестранна намеса, но като се има предвид, че той също така въведе забрана в руски стил на „LGBTQ+ пропагандата“ и заплаши с репресии срещу опозиционните партии, западните партньори на страната се опасяват, че това е част от обръщане към Москва.

      Десетки хиляди грузинци излязоха по улиците през последните седмици, за да протестират срещу проектозакона. Полицията за борба с безредиците използва сила, за да разпръсне протестиращите и задържа опозиционни политици.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ