събота, 28.09.24
21.3 C
София
25 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      „Общение с разколници“: Руската църква осъди наши митрополити, сред тях и Николай и Киприан

      Светият Синод на Руската православна църква реши днес, че не може повече да има съслужение (съвместно участие в църковна служба – бел.ред.) с петима високопоставени български духовници. Причината е, че въпросните йерарси били „встъпили в църковно общение с разколници“, защото на 19 май са участвали в Истанбул в литургия с „представители на една от украинските разколнически групи“. Това нанесло „сериозни щети на отношенията между Руската и Българската православна църква“, предаде „24 часа“.

      Това са Пловдивският митрополит Николай, Старозагорският митрополит Киприан, Доростолският митрополит Иаков, Величкият епископ Сионий и смолянският епископ Висарион, който е втори викарий на Пловдивския митрополит, пише още изданието.

      „Разколниците“, за които говори руската църква, са митрополит Евстатий и наместникът на Киево-Печорската лавра Епифаний от Православната църквана Украйна (ПЦУ), чието име дори не се споменава в съобщението от Москва, съобщи „Дневник“.

      ПЦУ е автокефална църква, появила се през 2018 г. след многовековна „пауза“, по време на която бе предадена под управлението на Москва от Константинополската патриаршия. След провъзгласяването ѝ тя привлече повечето от православните общности от Украинската православна църква, която е под върховенството на Патриарха на Москва и цяла Русия. И РПЦ, и УПЦ не признават ПЦУ, възприемана като национална православна църква на независима Украйна.

      Заседанието в Даниловския манастир в Москва е председателствано от патриарх Кирил, а докладът за случилото се в Истанбул е на митрополит Волокаламски Антоний, който ръководи Отдела за външни църковни връзки (на практика това е външното министерсво на патриаршията – бел.ред.) Решението след това е да се „изрази дълбока скръб“, да се „констатира невъзможност за съслужение със споменатите [български] йерарси“ и „с прискърбие да се отбележи, че Константинополската патриаршия подължава да предприема действия, насочени към задълбочаване на разделението в православието“.

      Повече от пет години след издаването на томос (указ) от Вселенския патриарх за автокефална Православна църква на Украйна няма решение на БПЦ дали я признава или не.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ