Search Suggestions
      събота, 19.10.24
      Search Suggestions

          Причините за катастрофата с колата на НСО край Аксаково са липсата на видимост и висока скорост

          Автомобилната катастрофа на 16 май, когато кола на НСО причини смъртен случай край Аксаково, се дължи на липсата на видимост и на висока скорост. Това са изводите на експертите от Европейския център за транспортни политики.

          Докладът им след огледа на мястото на инцидента е публикуван на сайта на центъра.

          Катастрофата стана на пътя Варна – Добрич в района на Аксаково.

          Според експертите, лошата преценка на шофьора на НСО вероятно е основната причина за настъпването на инцидента, като автомобилът се е движел с „превишена скорост значително над позволената и в пъти над безопасната“ при условия на ограничена видимост.

          Авторите на доклада отбелязват, че независимо от незадоволителното състояние на пътя и организацията на движението катастрофата е можело да бъде избегната, ако автомобилът на НСО се е движел със скорост между 50-70 км/ч. Дори и при скорост 90 км/ч, каквото е ограничението на скоростта в този пътен участък, инцидентът е можело да бъде избегнат или поне да не завърши фатално. Грешка на шофьора е това, че е допуснал да се движи с висока скорост в зоната на кръстовище без видимост, се казва още доклада.

          Шофьорът на блъснатата кола, независимо от това, че е бил на път без предимство, по всяка вероятност не е видял идващия срещу него автомобил. По всяка вероятност той е бил ударен, след като вече е бил навлязъл в средата на кръстовището. Дали е бил спрял или не на знак „Стоп“ няма никакво значение, защото при видимост от 53 м и връхлитащ го автомобил с над 140 км/ч шансът да се избегне този инцидент е бил под 1%, посочват експертите в доклада.

          Експертите на центъра подчертават, че вината за инцидента трябва да се разглежда от всички възможни страни, без да се прехвърля изцяло на най-удобния виновен, а именно починалия при инцидента водач. Обвинението срещу него няма да предотврати бъдещи подобни инциденти, напомнят те. /БГНЕС, БНР

           

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions