понеделник, 16.09.24
14.8 C
София
18 C
Пловдив
16.6 C
Варна
Search Suggestions

      Европейският съд: Унгария е нарушила сериозно правото на ЕС, дължи глоба от 200 млн. евро

      Европейският съд, най-висшият съд на ЕС, глоби Унгария с 200 милиона евро за неспазване на политиките на блока за бежанците, съобщава BBC.
      В допълнение към тази сума унгарските власти ще плащат по 1 милион евро дневно, докато приведат законодателството си в съответствие с европейските стандарти, постанови Европейският съд.
      Съдът също така обяви за незаконно решението на Унгария от 2020 г., според което влизането в страната е разрешено само на онези бежанци, които вече са получили статут на бежанци в Киев или Белград.
      Унгарският премиер Виктор Орбан нарече глобата „за защита на границите на Европейския съюз „възмутителна“.
       BBC отбелязва, че Унгария е заела твърда позиция спрямо мигрантите, идващи извън ЕС. Това идва след кризата от 2015 г., която доведе повече от милион бежанци в страната, предимно от разкъсваната от война Сирия.
      Съгласно правото на ЕС всеки, който бяга от преследване в родната си страна, има право да кандидатства за международна закрила и не може да бъде върнат обратно в родната си страна, където може да се окаже зад решетките, да бъде изтезаван или да умре.
      В прессъобщение в четвъртък съдът заяви, че Унгария злонамерено избягва политиката на ЕС, неспазването на която „представлява безпрецедентно и изключително сериозно нарушение на правото на ЕС“.
      От 1 юли Унгария отново, както е предвидено, официално ще поеме председателството на Европейския съюз.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ