събота, 21.09.24
8.8 C
София
14 C
Пловдив
13.3 C
Варна
Search Suggestions

      Новите пенсии: От днес започва изплащането

      От днес започва изплащането на осъвременените пенсии. Преводите на сумите за юлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени днес. За тези, които получават парите си в пощите, графикът ще бъде до 22 юли.

      Пенсионерите, които имат ПИК на НОИ или НАП, или пък е-подпис, вече са видели разпорежданията за новите си пенсии на сайта на осигурителния институт. Останалите могат да ги получат при поискване, като заявлението може да бъде подадено чрез портала за е-услуги на НОИ, като от каталога на услугите се избере услуга №3399 „Връчване на разпореждане за извършено служебно осъвременяване, преизчисляване или определяне на нов размер на пенсия/и при поискване от лицето“.

      Връчването на заявения онлайн документ може да се извърши на място в приемната на съответното териториално поделение на НОИ, чрез лицензиран пощенски оператор с препоръчано писмо с обратна разписка или като електронен документ чрез Системата за сигурно електронно връчване на Министерството на електронното управление. Срокът за обжалване тече от датата на връчването.

      Припомняме какви увеличения влязоха в сила от 1 юли:

      Всички трудови пенсии, отпуснати до края на 2023 г., се увеличават с 11%. На пенсионерите, чиито пенсии се изплащат във фиксирания максимален размер от 3400 лв., няма да се изплаща увеличеният действителен размер, тъй като и преди осъвременяването пенсиите им надхвърлят законово установения максимален размер. Няма да получат увеличение и тези пенсионери, чиито пенсии са отпуснати с начална дата през 2024 г. – те подлежат на осъвременяване от 1 юли догодина.

      От 1 юли 2024 г. новият минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст е 580,57 лв. Минималният размер на другите видове пенсии, свързани с трудова дейност (инвалидни, наследствени), се определя като процент от посочения минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст.

      Вдовишката добавка вече е 30% от пенсията на починалия съпруг/съпруга. Освен това пенсията на починалия също се осъвременява с 11%.

      Социалната пенсия за старост е 307,07 лв. Това увеличение се отразява на редица други пенсии и добавки, чиито размери се определят като процент от социалната пенсия за старост – военноинвалидните и гражданскоинвалидните пенсии, персоналните пенсии, добавката за чужда помощ и др.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ