понеделник, 16.09.24
14.8 C
София
18 C
Пловдив
16.6 C
Варна
Search Suggestions

      Унгарско летище преустанови работа от жегата

      Летище в Източна Унгария е временно затворено поради повреда на пистата, причинена от горещите температури на горещата вълна, обхванала централноевропейската страна, съобщи операторът му.

      Въпреки типичния за Унгария умерен климат, през последните дни дневните температури надхвърлят 35 °C, а през уикенда те могат да достигнат рекордни стойности.

      Вследствие на „непрекъснатия термичен стрес“ бетонната повърхност на пистата на международното летище в град Дебрецен се е разширила, повреждайки две бетонни плочи, се казва в изявление на оператора, изпратено до АФП.

      „Дилатационните фуги между бетонните плочи на пистата вероятно са били проектирани преди десетилетия за по-ниски температури“, се казва в него.

      Дефектът е открит в четвъртък късно следобед по време на инспекция, а отстраняването му може да отнеме „до седмица“, „в зависимост от метеорологичните условия“, се казва в изявлението.

      Полетите са пренасочени към летището в Будапеща поне до неделя, като се предполага, че затварянето ще засегне до 2500 пътници.

      „Никога досега в историята на летището не се е налагало писта да бъде затваряна за толкова дълго време поради такъв тип инцидент на пистата“.

      Унгария е в най-висока степен на топлинна тревога от 7 юли насам, която беше удължена в петък до 18 юли.

      Миналият месец е бил най-горещият юни в света, съобщи в понеделник службата на ЕС за наблюдение на климата „Коперник“.

      Според учените все по-интензивните и чести горещи вълни са белег за изменението на климата, причинено от използването на изкопаеми горива от човечеството. | БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ