петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Срещу 10 000 лева: Освободиха общинския съветник от ДПС Варна Сали Табаков

      Районният съд във Варна наложи 10 000 лева парична гаранция на бившия общински лидер на ДПС във Варна Сали Табаков.

      Мярката е по обвинението за притежание и съхранение на оръжие и боеприпаси, като досега Табаков нямаше наложена мярка за неотклонение на първа инстанция. Прокуратурата протестира тази мярка и поиска налагане на „домашен арест“, но това беше отхвърлено, защото обвиняемият има заболяване, което налага той често да напуска дома си, за да се лекува.

      Все пак съставът на съда не беше единодушен в решението си. Един от съдиите пледираше да не се налага никаква мярка, защото все още престъплението не е доказано, като по делото все още се събират доказателства и е възможно хода на му обвинението изцяло да отпадне и да бъде наложено само административно наказание.

      Според адвоката на Сали Табаков, притежанието на 72 броя оръжия, намерени в дома на подсъдимия, не нарушава с нищо закона, както и притежанието на 30 000 боеприпаси. Това е така, защото законът позволява притежаването и съхранението на боеприпаси, в зависимост от броя на притежаваните оръжия.

      Съдът прие, че Табаков не може да се укрие или да извърши друго престъпление поради общественото му положение и наличието на постоянен адрес. Решението на Варненския районен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

      Припомняме, че на 26 юни в дома на Сали Табаков, общински съветник от листата на ДПС, са откирити 35 000 патрона за различно по вид огнестрелно оръжие, както и 2 броя гранати. Тогава от прокуратурата съобщиха, че Табаков няма надлежно разрешение по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

      Отделно от това Софийска градска прокуратура повдигна обвинения на трима души по разследване за неизгодна сделка в МОН и пране на пари, като тримата задържани бяха Сали Табаков, Албена Михайлова и Зехир Османов. 

      Като веществени доказателства бяха открити и иззети пари, злато и документи. От Османов са иззети общо 547 000 евро и 50 000 лева, от Табаков са иззети общо 320 000 лева, 510 000 евро и 272 монети от жълт метал с приблизителна стойност от 1 146 100 лева. Разпитани са свидетели, а Михайова е сочена като инициатор. 

      На 2 юли Софийският апелативен съд пусна от ареста Сали Табаков и отмени всички рестрикции както за него, така и за Зехир Османов. Михайлова е пусната на свобода с парична гаранция от 5000 лева.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ