четвъртък, 12.09.24
23.8 C
София
28 C
Пловдив
26.1 C
Варна

Блинкен: САЩ не са знаели и не са замесени в убийството на Хания

Хамас обеща, че "страхливото убийство на техния лидер няма да остане без отговор“



Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че САЩ „не са били наясно и не са замесени“ в убийството на политическия лидер на Хамас Исмаил Хания в Иран, предаде АФП.
„Не мога да ви кажа какво означава това. Мога да ви кажа, че необходимостта от прекратяване на огъня и значението, което това има за всички, остават“, каза Блинкен в Сингапур.
Хания е присъствал на встъпването в длъжност на новия ирански президент, когато е бил убит от израелски въздушен удар, съобщиха от Хамас.
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обеща да унищожи Хамас в знак на отмъщение за нападението срещу Израел на 7 октомври.
САЩ е ключовият военен поддръжник на Израел. Вашингтон настоява за прекратяване на огъня в Газа, което според Блинкен „очевидно е в интерес“ на израелските заложници и жителите на Газа, които са попаднали под кръстосан огън заради Хамас.
В качеството си на политически ръководител на Хамас Хания наблюдава преговорите за сключване на споразумение за прекратяване на войната в Газа.
Блинкен, който е на посещение в Сингапур, заяви, че прекратяването на огъня е също от ключово значение за предотвратяване на разпространението на конфликта в останалата част на региона.
„Работим от ден едно не само за да се опитаме да постигнем по-добри резултати в Газа, но и за да предотвратим разпространението на конфликта, независимо дали става дума за север с Ливан и Хизбула, за Червено море с хусите, за Иран, Сирия, Ирак, както и за други страни. Големият ключ към опитите да се уверим, че това няма да се случи и че можем да се придвижим към по-добро, е постигането на прекратяване на огъня“, каза Блинкен на форум в града-държава.
Катар е жизненоважен посредник в преговорите за примирие и е домакин на политическото ръководство на Хамас, включващо Хания. Той постави под въпрос бъдещето на преговорите след убийството.
Хамас обеща, че „страхливото убийство на техния лидер няма да остане без отговор“.

- Реклама -
СВЪРЗАНИ НОВИНИ

1 коментар

  1. Тези престъпници да замесени във всяко мръсно дело по планетата… Сащ и НАТО са служители на сатаната и докато светът не се отърве от тях не го чакат хубаво дни…той Путин ще ги постави на място…. Вярвамему

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Реклама -

НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

Зареждане...
- Реклама -

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ