четвъртък, 19.09.24
20.8 C
София
24 C
Пловдив
17.1 C
Варна
Search Suggestions

      Новият лидер на „Хамас“ е против Палестинската автономия да поеме контрола върху Газа

      Той е предал на египетските посредници безкомпромисна позиция

      Новият лидер на палестинското движение “Хамас” Яхия Синуар е против Палестинската автономия да поеме контрола върху Газа. Той е предал на египетските посредници безкомпромисна позиция по спорните въпроси при преговорите за примирие с Израел, съобщи в. “Нешънъл”, позовавайки се на анонимни източници.

      Синуар, който има четири смъртни присъди в Израел и е бил 22 години в израелски затвор до размяна през 2011 г., беше определен за ръководител на “Хамас” след ликвидирането на Исмаил Хания в Техеран. Изборът ще има ключово значение върху движението в дългосрочен план, тъй като се предполага, че ще доведе до сливането на политическото и военното му крила. В краткосрочен план се очаква по-твърда и безкомпромисна позиция при преговорите за спиране на войната в Газа.

      Местопребиваването на Синуар е неизвестно. Той се укрива от началото на конфликта, последвал навлизането на бойци на “Хамас” и други палестински фракции в Южен Израел, при което бяха убити повече от 1200 души, а над 250 бяха взети за заложници. Според данни на палестинските здравни власти по време на продължаващия вече десет месеца конфликт са убити близо 40 хил. души.

      Източници, близки от преговорния екип, са казали пред “Нешънъл”, че изборът на Яхия Синуар, който е смятан за мозъка зад атаката срещу Израел, е възможно да възпрепятства затруднените вече преговори. Според информацията непосредствено след избора си той е влязъл в контакт с египетските посредници, за да им предаде условията си за спиране на огъня, включително пълно изтегляне на Израел от Газа и освобождаване на високопоставени палестински затворници.

      Синуар е заявил, че е твърдо против Палестинската автономия да поеме контрола върху Газа след войната. Автономията упражнява частичен контрол в Западния бряг, но е в обтегнати отношения с “Хамас” от години. Новият лидер на движението е дал да се разбере и, че отхвърля и изпращането на многонационални сили, които да поддържат сигурността в ивицата до провеждането на избори.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ