неделя, 15.09.24
8.8 C
София
13 C
Пловдив
14.8 C
Варна
Search Suggestions

      Френски депутати поискаха импийчмънт на президента Еманюел Макрон

      „Ако Макрон не си постави граници, Народното събрание ще трябва да му ги постави“

      Депутатите от крайнодясната партия „Непреклонна Франция“ (НФ) поискаха импийчмънт на френския президент Еманюел Макрон, обвинявайки го в „сериозно нарушение на задълженията“ му, тъй като отказа да удовлетвори искането на „Новия народен фронт“ (NFP) да назначи Луси Кастекс за министър-председател.

      Процедурата за импийчмънт на държавния глава, предвидена в член 68 от Конституцията, е сложна и изисква одобрението на две трети от членовете на парламента, заседаващи във Върховния съд, което е трудно постижимо, като се има предвид, че голяма част от левицата е показала нежелание да я подкрепи.

      „Ролята на президента на републиката съгласно Конституцията не е да участва в политически пазарлъци в Народното събрание. Член 8 от Конституцията не гласи, че президентът „избира министър-председател, който му е угоден“. Той просто гласи, че президентът на републиката „назначава министър-председателя“, добавят депутатите.

      „Ако Еманюел Макрон не си постави граници, Народното събрание ще трябва да му ги постави с всички средства“, заяви бившият депутат от Инсуми Франсоа Руфин, като призова Народното събрание да „използва всички конституционни средства“, включително процедурата по импийчмънт. Но „все още не сме стигнали дотам, предстои ни дълъг път“, допълни депутатът от Сома, който сега заседава в групата на еколозите и социалистите.

      Депутатите от НФ твърдят, че отказът на Макрон да назначи Луси Кастекс представлява сериозно нарушение на задължението да се уважава волята, изразена чрез всеобщо гласуване, и подчертават, че на последните парламентарни избори левият съюз излезе на първо място (193 места).

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ