сряда, 18.09.24
19.8 C
София
24 C
Пловдив
22.7 C
Варна
Search Suggestions

      Иран се готви да достави балистични ракети на Русия

      Според Bloomberg Иран може да започне да доставя балистични ракети на Русия „в рамките на няколко дни“. Източниците на медията обаче отказват да разкрият типа или обхвата на ракетите. През август световните медии съобщиха, че Москва може да получи от Техеран стотици балистични ракети Fath-360 и други.

      Иран е един от най-близките съюзници на Русия и двете държави задълбочиха военното и политическото си сътрудничество след началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Оттогава Иран е предоставил на Русия хиляди безпилотни летателни апарати камикадзе „Шахед“ и през февруари тя изпрати „голям брой мощни балистични ракети земя-повърхност“, за да подкрепи инвазията на Русия. Въпреки това Киев все още не е регистрирал използването на ирански балистични ракети от страна на Москва.

      Потенциалното прехвърляне на балистични ракети би представлявало тревожно развитие на конфликта и се очаква страните от Г-7 да осъдят всяка доставка и да изразят загрижеността си пред правителствата в Близкия изток чрез дипломатически канали.

      Освен това на 5 август иранските източници информираха New York Times, че Иран е поискал от Русия модерни системи за противовъздушна отбрана, тъй като се подготвя за евентуална война с Израел, като доставките вече са в ход.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ