неделя, 15.09.24
13.8 C
София
20 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Подновяват процедурата за избор на главен прокурор

      В момента Борислав Сарафов е изпълняващ функциите на главен прокурор

      Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще се събере на заседание на 9 септември, за да обсъди процедурата по избор на главен прокурор.

      От публикувания дневен ред става ясно, че на заседанието ще се обсъди времевия график за провеждане на процедурата по избор на главен прокурор. Тя бе открита на 22 юни 2023 година. Освен това ще бъде обсъден проект на решение за изменение и допълнение на правилата за избор на обвинител номер едно.

      В момента Борислав Сарафов е изпълняващ функциите на главен прокурор. Той зае поста след отстраняването на Иван Гешев от Висшия съдебен съвет на 12 юни 2023 година.

      Тогава бе открита процедура за избор на главен прокурор, но бе спряна заради дело в Конституционния съд по жалба на Гешев за механизма за разследване на обвинител номер едно и неговите заместници и за мнозинството необходимо за освобождаване на ръководителя на държавното обвинение. През месец юли тази година обаче КС отхвърли жалбата и с това на практика отпуши процедурата.

      От проекта на дневен ред става ясно, че Прокурорската колегия ще обсъди приемането на проект на решение за избор на председател на Върховния касационен съд и Висшия административен съд.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ