сряда, 18.09.24
12.8 C
София
14 C
Пловдив
15.8 C
Варна
Search Suggestions

      Самолетната катастрофа: МО с първи подробности за инцидента

      При тренировъчен полет във връзка с утрешната демонстрация са загинали двама офицер-пилоти. Съболезнования на семействата и близките им.Това каза премиерът Димитър Главчев на летище Граф Игнатиево.

      Загинали са двама военнослужещи, потвърди и министърът на отбраната Атанас Запрянов.

      „Загиналият майор е роден 1973 г., лейтенантът – 1996 г. В 12.13 ч. при изпълнение на тренировъчен полет от екип на 12 база от Долна Митрополия, са катастрофирали и загинали“, уточни Запрянов.

      Това са инструкторите в 12-та база, които обучават пилоти. Това са най-добрите ни пилоти по отношение на този самолет L-39. Самолетът се проверява преди полет.

      Излетял е технически изправен. И да, той е реновиран, капитално възстановителен ремонт е извършен. Повече по отношение на причините не можем да коментираме, тъй като се води разследване, уточни още министър Запрянов.

      Кап. Димитър Петров, ръководител на полета, обясни, че тренировъчният полет е планиран отдавна, а екипът се е готвил от месеци. „Тази задача беше изпълнена многократно в Долна Митрополия, и днес трябваше да бъде изпълнена като генерална репетиция за утрешното меропориятие“.

      Майор Петко Димитров Димитров и старши-лейтенант Венцислав Атанасов Дункин са имената на загиналите. Това са отлични летци с отлична подготовка, допълни кап. Петров. Близките на загиналите са информирани. Държахме те да са информирани, за да обявим имената им. Води се следствие, не можем да обявим причини или мотиви за действията им, каза още Петров.

      Задачата е изпълнявана многократно, били са много подготвени, каза още ръководителят. Майор Димитров е един от най-опитните летци на L-39 в България въобще.. Ст. лейтенант Дункин е млад, с отлични заложби, и беше една от надеждите на базата, каза още кап. Димитров.

      Утре ще бъде ден на траур за въоръжените сили, обяви министърът на отбраната.

      На въпрос дали кап. Димитров ще подаде оставка заради инцидента, той отговори: „Загубих един от най-добрите си приятели. Мислите ли, че съм малко наказан от случилото се? Какво очаквате от мен?“

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ