Search Suggestions
      петък, 18.10.24
      Search Suggestions

          Русия забранява плодовете и зеленчуците от Казахстан, след като отказа членство към БРИКС

          Напрежението идва преди срещата на върха на БРИКС

          Руската служба за безопасност на селското стопанство тази седмица временно забрани вноса на домати, чушки, пресни пъпеши, пшеница, ленени семена и леща от Казахстан, предава Politico. „Решението е взето поради бездействието на компетентните органи в Казахстан и с цел гарантиране на фитосанитарната безопасност на територията на Русия“, съобщиха от Росселхознадзор на сайта си.

          Ограничителната мярка идва малко след като Казахстан, най-голямата икономика в Централна Азия, отказа да се присъедини към БРИКС, чийто председател е Русия в момента. „В момента и най-вероятно в обозримо бъдеще Казахстан ще се въздържи от подаване на заявление до БРИКС“, каза говорителят на казахстанския президент Берик Уали в интервю за местните новини в сряда. Решението на Казахстан представлява удар за руския президент Владимир Путин, който се опитва да маркира БРИКС като съюз на „глобалното мнозинство“ като част от усилията на Москва да оспори доминиращия Запад и да оспори санкциите, свързани с войната на Русия срещу Украйна.

          Говорителят на Путин – Дмитрий Песков каза, че „Казахстан е наш приятел, наш стратегически партньор, наш съюзник. Ние ценим нашите отношения. Това е първото нещо. Затова, разбира се, Казахстан сам взема решения за формата на участието си в определени организации“, каза Песков. Напрежението идва преди срещата на върха на БРИКС, планирана за 22-24 октомври в руския град Казан, където Токаев ще участва като гост в разширена среща следващия четвъртък, допълва медията.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions