Search Suggestions
      четвъртък, 24.10.24
      Search Suggestions

          Молдова обвини проруският магнат Илан Шор в подкуп на избиратели

          Молдовската полиция съобщи, че проруският бизнесмен беглец Илан Шор е насочил 39 милиона долара през септември и октомври в схема за подкупване на гласоподаватели на президентските избори и референдума за присъединяване към ЕС на 20 октомври.

          Молдовските власти заявиха, че предизборната кампания е била помрачена от мащабна схема за намеса в изборите, свързана с Русия, която е имала за цел да победи проевропейската страна, предаде „Ройтерс“.

          По-рано полицията обвини Шор в опит за подкупване на 130 000 гласоподаватели. Той отрича да е извършил каквото и да е нарушение, а Кремъл отрича да се е намесвал във вота.

          Началникът на полицията в страната, Виорел Чернаутеану, каза, че Шор е използвал руската Промсвязбанк, за да преведе 24 млн. долара през октомври, в допълнение към 15 млн. долара, преведени през септември, за подкупване на избиратели.

          Проевропейският кандидат Мая Санду спечели президентските избори, но не успя да събере 50% от гласовете и затова сега е изправен на втори тур на 3 ноември срещу бившия главен прокурор Александър Стояногло, който е подкрепян от традиционно проруска партия. На референдума изненадващо малко мнозинство – 50,46 % от гласоподавателите – подкрепи присъединяването към ЕС.

          По време на предизборната кампания Шор открито предложи да плати на молдовци да убедят други да гласуват с „не“ на референдума и да подкрепят конкретен кандидат, чието име не назова публично. За целта той пусна бот в платформата за съобщения Telegram.

          Чернаутяну заяви, че полицията е блокирала 97 чат-бота преди гласуването, които обясняват на хората как да използват банковото приложение на Промсвязбанк и да получат парите.

          Санду нарече кампанията „нечестна битка“ и обяви победа в референдума, чиято цел е да запише в конституцията пътя на Молдова към ЕС. Тя заяви, че има „ясни доказателства“, че престъпни групи, подкрепяни от „чуждестранни сили, враждебни на нашите национални интереси“, са имали за цел да купят 300 000 гласа.

          Москва осъди гласуването в Молдова като несвободно и постави под съмнение малкото мнозинство от гласове „за“ на референдума.

          Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова посочи, че Съединените щати и Европейският съюз са се намесили в кампанията.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions