Search Suggestions
      събота, 26.10.24
      Search Suggestions

          ЕС се подготвя за завръщането на Тръмп

          Висши служители на ЕС се срещнаха с посланиците на блока, за да обсъдят какво би означавало, ако Доналд Тръмп спечели изборите в САЩ, казаха 12 дипломати от ЕС пред POLITICO.

          „Те се тревожат за търговията, но най-вече (за) Украйна“, каза един от дипломатите, добавяйки, че Брюксел предвижда „резки промени в САЩ още преди встъпването в длъжност на Тръмп“. Дипломат, подобно на други, цитирани в този материал, пожела анонимност, за да говори откровено.

          Разговорите се въртяха около две области на несигурност, ако републиканският кандидат си върне Белия дом: дали Вашингтон ще продължи да подкрепя Украйна и перспективата за по-високи американски тарифи за всички вносни стоки.

          Срещите, за които за първи път беше съобщено на POLITICO от Brussels Playbook, изразяват страх от завръщането на президента Тръмп в Белия дом и този страх прониква във висшите ешелони на властта в европейските столици.

          Малки групи от посланици на 27-те страни от ЕС се срещнаха в четвъртък и петък с висши служители на Брюксел, включително с Бьорн Зайберт, началникът на кабинета на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и представители на няколко департамента на Комисията, обхващащи сектори от търговията до енергетиката. Срещите идват на фона на съобщенията, че блокът е създал сили за бързо реагиране заради изборите, известни като „оперативната група на Тръмп“.

          ЕС иска да отвърне силно на търговията, ако Тръмп спечели. Тръмп предупреди, че няма да защитава „нарушилите“ съюзници от НАТО, които харчат по-малко от 2 процента от БВП за отбрана. Той заплаши също да наложи мита от 10 до 20 процента върху целия внос, за да върне работните места в производството в САЩ.

          В четвъртък Тръмп нарече ЕС „мини Китай“. „Те не взимат нашите колите, нашите земеделските продукти, нищо не взимат. Имаме 312 милиарда долара дефицит с ЕС. Знаете, че ЕС е мини – но не толкова малък – е мини Китай“, каза той.

          Трима от дипломатите казаха, че дискусиите са засегнали и отношенията на ЕС с Китай, като Тръмп има намерение да ядоса още повече Пекин.

          Срещите включват шест департамента на Комисията и обхващат сектори като търговията, енергетиката и цифровата политика – области, които биха могли да претърпят разтърсване, ако Тръмп се върне в Белия дом. Дори ако президентството на Харис не би било толкова разрушително, колкото администрацията на Тръмп, изпълнителната власт на ЕС иска да покаже, че е „в час“ с каквото и да се случи, каза един от дипломатите. „Ние наистина се подготвяме за изборите в САЩ. Разглеждат се всички възможни резултати. Ангажирани сме да поддържаме тясно партньорство със САЩ“, каза Ариана Подеста, говорител на Комисията.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions