Search Suggestions
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Избягвайте консумация на подсладителя сукралоза

          Изследване разкрива, че популярният изкуствен подсладител сукралоза, често използван в продукти като напитки и десерти без захар, повишава апетита.

          - Реклама -

          В ново проучване участват 75 здрави възрастни, които консумирали напитки със сукралоза, захароза или вода. С помощта на функционален ядрено-магнитен резонанс е установено, че при хората, които приемат сукралоза, се наблюдава повишена активност в хипоталамуса – зоната в мозъка, която регулира глада и ситостта.

          Става ясно, че при консумация на сукралоза не се отделят в обичайна степен хормоните, които сигнализират за ситост, като инсулин и GLP-1, което създава разминаване между усещането за сладък вкус и реалния енергиен прием. Това разминаване може да подтикне тялото към компенсаторно хранене, увеличавайки общия прием на храна. Ефектът е особено изразен при жени и хора с наднормено тегло, което предполага, че тези групи са по-чувствителни към действието на изкуствения подсладител, съобщава MedicalNewsToday.

          Въпреки нулевата си калорийна стойност, сукралозата може косвено да допринася за увеличен апетит и потенциално за наддаване на тегло. Учените, провели изследването, препоръчват предпазливост и насърчават избора на по-естествени варианти за подслаждане, като пресни плодове или вода с добавен натурален вкус.

          Изследване разкрива, че популярният изкуствен подсладител сукралоза, често използван в продукти като напитки и десерти без захар, повишава апетита.

          - Реклама -

          В ново проучване участват 75 здрави възрастни, които консумирали напитки със сукралоза, захароза или вода. С помощта на функционален ядрено-магнитен резонанс е установено, че при хората, които приемат сукралоза, се наблюдава повишена активност в хипоталамуса – зоната в мозъка, която регулира глада и ситостта.

          Става ясно, че при консумация на сукралоза не се отделят в обичайна степен хормоните, които сигнализират за ситост, като инсулин и GLP-1, което създава разминаване между усещането за сладък вкус и реалния енергиен прием. Това разминаване може да подтикне тялото към компенсаторно хранене, увеличавайки общия прием на храна. Ефектът е особено изразен при жени и хора с наднормено тегло, което предполага, че тези групи са по-чувствителни към действието на изкуствения подсладител, съобщава MedicalNewsToday.

          Въпреки нулевата си калорийна стойност, сукралозата може косвено да допринася за увеличен апетит и потенциално за наддаване на тегло. Учените, провели изследването, препоръчват предпазливост и насърчават избора на по-естествени варианти за подслаждане, като пресни плодове или вода с добавен натурален вкус.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          Д-р Венислав Йорданов: Най-известният причинител на язвата е бактерията Хеликобактер пилори

          "Най-известният причинител на язвата е бактерията Хеликобактер пилори, която е много упорита и застъпена в обществото, включително българското такова." Това каза гастроентерологът Венислав Йорданов, който...

          Учени: Екстрактът от чесън сваля кръвното налягане колкото стандартни медикаменти

          Изследователи от Националния институт за интегративна медицина в Австралия установиха, че консумацията на чесън може ефективно да понижи кръвното налягане, да подобри състоянието на...

          Частните болници срещу фиксираните заплати в бюджета: „Решението е в колективното договаряне“

          „Настояваме да се намери устойчиво решение чрез колективното трудово договаряне, а не с конкретни суми в закон.“

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ

          Зареждане…

          Зареждане…

          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions