Search Suggestions
      вторник, 09.12.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Brain freeze: защо сладоледът може да „замрази“ челото ни – и как това може да помогне на медицината

          Всички познаваме онзи внезапен, леден удар в челото при хапка сладолед или глътка ледена напитка. Това кратко, но интензивно главоболие, известно като brain freeze или „главоболие от лед“, на пръв поглед изглежда като дребно лятно неудобство. Но механизмът зад него крие изненадваща неврологична сложност – и дори може да вдъхнови нови медицински подходи за защита на мозъка.

          - Реклама -

          Явлението се появява, когато студен стимул – твърд, течен или газообразен – премине през небцето или задната стена на фаринкса. Температурният шок кара кръвоносните съдове първо да се свият, а след това бързо да се разширят. Тригеминалният нерв възприема промяната като термична заплаха и изпраща сигнал за болка. Интересното е, че болката не се усеща в устата, а в челото или слепоочията – типичен пример за „отнесена болка“.

          Медицинският свят обръща внимание на този феномен през 2010 г., когато Critical Care Medicine повдига въпроса: може ли brain freeze да помогне за спасяване на живот? Механизмите му напомнят на терапевтичната хипотермия – метод, при който мозъкът се охлажда след сърдечен арест, за да се ограничи увреждането.

          Статистиката показва, че болката от студ е много по-честа при хора с мигрена (55–73%), отколкото при страдащи от тензионно главоболие (23–45%). При деца и тийнейджъри разпространението достига 79%, а ако майката изпитва brain freeze, рискът за детето е над 10 пъти по-висок.

          В повечето случаи явлението е безвредно и преминава бързо. Известен е само един изолиран случай от 1999 г., когато млад мъж припада след ледено студена вода – вероятно заради екстремен вагусен рефлекс.

          Как да го избегнем:

          • Яжте и пийте студени неща бавно.
          • Избягвайте директен контакт на ледени храни с горното небце.
          • Оставяйте напитките леко да се затоплят върху езика.

          Ако болката вече е започнала, притискането на езика към небцето помага за по-бързото възстановяване на температурата.

          Следващият път, когато сладоледът „замрази“ челото ви, помнете – това е сложен физиологичен отговор, който науката все още изследва и който един ден може да се превърне в ключ към защита на мозъка.

          Всички познаваме онзи внезапен, леден удар в челото при хапка сладолед или глътка ледена напитка. Това кратко, но интензивно главоболие, известно като brain freeze или „главоболие от лед“, на пръв поглед изглежда като дребно лятно неудобство. Но механизмът зад него крие изненадваща неврологична сложност – и дори може да вдъхнови нови медицински подходи за защита на мозъка.

          - Реклама -

          Явлението се появява, когато студен стимул – твърд, течен или газообразен – премине през небцето или задната стена на фаринкса. Температурният шок кара кръвоносните съдове първо да се свият, а след това бързо да се разширят. Тригеминалният нерв възприема промяната като термична заплаха и изпраща сигнал за болка. Интересното е, че болката не се усеща в устата, а в челото или слепоочията – типичен пример за „отнесена болка“.

          Медицинският свят обръща внимание на този феномен през 2010 г., когато Critical Care Medicine повдига въпроса: може ли brain freeze да помогне за спасяване на живот? Механизмите му напомнят на терапевтичната хипотермия – метод, при който мозъкът се охлажда след сърдечен арест, за да се ограничи увреждането.

          Статистиката показва, че болката от студ е много по-честа при хора с мигрена (55–73%), отколкото при страдащи от тензионно главоболие (23–45%). При деца и тийнейджъри разпространението достига 79%, а ако майката изпитва brain freeze, рискът за детето е над 10 пъти по-висок.

          В повечето случаи явлението е безвредно и преминава бързо. Известен е само един изолиран случай от 1999 г., когато млад мъж припада след ледено студена вода – вероятно заради екстремен вагусен рефлекс.

          Как да го избегнем:

          • Яжте и пийте студени неща бавно.
          • Избягвайте директен контакт на ледени храни с горното небце.
          • Оставяйте напитките леко да се затоплят върху езика.

          Ако болката вече е започнала, притискането на езика към небцето помага за по-бързото възстановяване на температурата.

          Следващият път, когато сладоледът „замрази“ челото ви, помнете – това е сложен физиологичен отговор, който науката все още изследва и който един ден може да се превърне в ключ към защита на мозъка.

          google-news
          Последвайте Евроком в Google News

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          НЗОК и НОИ обсъждат спешно бюджетите си за 2026 г. преди внасянето им в парламента

          Надзорните съвети на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на Националния осигурителен институт (НОИ) се събират, за да разгледат проектите за своите бюджети за следващата...

          Д-р Венислав Йорданов: Най-известният причинител на язвата е бактерията Хеликобактер пилори

          "Най-известният причинител на язвата е бактерията Хеликобактер пилори, която е много упорита и застъпена в обществото, включително българското такова." Това каза гастроентерологът Венислав Йорданов, който...

          Учени: Екстрактът от чесън сваля кръвното налягане колкото стандартни медикаменти

          Изследователи от Националния институт за интегративна медицина в Австралия установиха, че консумацията на чесън може ефективно да понижи кръвното налягане, да подобри състоянието на...

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ

          Зареждане…

          Зареждане…

          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions