Search Suggestions
      сряда, 03.09.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Харвардски гастроентеролог: презрелите банани са най-лошият плод за червата

          Д-р Сураб Сети, гастроентеролог от Калифорния и възпитаник на Харвард, предупреди, че един от най-популярните плодове може да бъде вреден за стомашно-чревното здраве, съобщи Mirror.

          - Реклама -

          Във видео с над 1,5 милиона гледания в Instagram той класира плодовете от най-полезни до най-неподходящи за червата.

          Според него най-добрият избор са боровинките, тъй като съдържат антоцианини и разтворими фибри, които подхранват полезните бактерии и намаляват възпаленията.

          Високи позиции заемат още кивито, нарът и ябълките.
          Крушите също са полезни, защото са богати на фибри и създават усещане за ситост, макар че в по-големи количества могат да причинят газове.

          По-ниско в класацията са цитрусите, пъпешите и гроздето. Последното може да предизвика подуване и резки скокове на кръвната захар заради високото съдържание на натурални захари и малкото фибри.

          Причината е, че в тях нишестето се превръща в прости захари, които бързо покачват кръвната захар и почти не осигуряват „гориво“ за полезните бактерии. Това може да доведе до подуване и дискомфорт.

          Експертът препоръчва консумация на леко зелени банани, тъй като съдържат устойчиво нишесте, което ферментира от чревните микроби и образува късоверижни мастни киселини – полезни за дебелото черво.

          Междувременно Националната здравна служба на Великобритания (NHS) напомня, че е важно да се приемат поне пет порции плодове и зеленчуци дневно – пресни, замразени, сушени или консервирани. Редовната им консумация понижава риска от сърдечни заболявания, инсулт и някои видове рак.

          Д-р Сураб Сети, гастроентеролог от Калифорния и възпитаник на Харвард, предупреди, че един от най-популярните плодове може да бъде вреден за стомашно-чревното здраве, съобщи Mirror.

          - Реклама -

          Във видео с над 1,5 милиона гледания в Instagram той класира плодовете от най-полезни до най-неподходящи за червата.

          Според него най-добрият избор са боровинките, тъй като съдържат антоцианини и разтворими фибри, които подхранват полезните бактерии и намаляват възпаленията.

          Високи позиции заемат още кивито, нарът и ябълките.
          Крушите също са полезни, защото са богати на фибри и създават усещане за ситост, макар че в по-големи количества могат да причинят газове.

          По-ниско в класацията са цитрусите, пъпешите и гроздето. Последното може да предизвика подуване и резки скокове на кръвната захар заради високото съдържание на натурални захари и малкото фибри.

          Причината е, че в тях нишестето се превръща в прости захари, които бързо покачват кръвната захар и почти не осигуряват „гориво“ за полезните бактерии. Това може да доведе до подуване и дискомфорт.

          Експертът препоръчва консумация на леко зелени банани, тъй като съдържат устойчиво нишесте, което ферментира от чревните микроби и образува късоверижни мастни киселини – полезни за дебелото черво.

          Междувременно Националната здравна служба на Великобритания (NHS) напомня, че е важно да се приемат поне пет порции плодове и зеленчуци дневно – пресни, замразени, сушени или консервирани. Редовната им консумация понижава риска от сърдечни заболявания, инсулт и някои видове рак.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          СКРЪБНА ВЕСТ: Почина уважаван български педиатър

          Д-р Борислав Ганев почина след продължително боледуване, съобщиха от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" на своята Facebook страница. Професионален път Д-р Ганев е специалист педиатър и детски...

          Учени разкриха причинителя на Плаката на Юстиниан: Yersinia pestis – бактерията на Черната смърт

          В забележителен научен пробив изследователи успяха за първи път да проследят смъртоносната бактерия до епицентъра на най-ранната известна пандемия – Плаката на Юстиниан, която...

          Учени: Редовната консумация на кисело мляко може да намали риска от агресивни форми на рак на дебелото черво

          Ново изследване показва, че консумацията на кисело мляко за закуска може значително да намали риска от развитие на агресивни форми на колоректален рак, съобщи...

          2 КОМЕНТАРА

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ

          Зареждане…

          Зареждане…

          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions