Д-р Сураб Сети, гастроентеролог от Калифорния и възпитаник на Харвард, предупреди, че един от най-популярните плодове може да бъде вреден за стомашно-чревното здраве, съобщи Mirror.
Във видео с над 1,5 милиона гледания в Instagram той класира плодовете от най-полезни до най-неподходящи за червата.
Според него най-добрият избор са боровинките, тъй като съдържат антоцианини и разтворими фибри, които подхранват полезните бактерии и намаляват възпаленията.
Високи позиции заемат още кивито, нарът и ябълките.
Крушите също са полезни, защото са богати на фибри и създават усещане за ситост, макар че в по-големи количества могат да причинят газове.
По-ниско в класацията са цитрусите, пъпешите и гроздето. Последното може да предизвика подуване и резки скокове на кръвната захар заради високото съдържание на натурални захари и малкото фибри.
„Най-лошият плод за червата са презрелите банани“, категоричен е д-р Сети.
Причината е, че в тях нишестето се превръща в прости захари, които бързо покачват кръвната захар и почти не осигуряват „гориво“ за полезните бактерии. Това може да доведе до подуване и дискомфорт.
Експертът препоръчва консумация на леко зелени банани, тъй като съдържат устойчиво нишесте, което ферментира от чревните микроби и образува късоверижни мастни киселини – полезни за дебелото черво.
Междувременно Националната здравна служба на Великобритания (NHS) напомня, че е важно да се приемат поне пет порции плодове и зеленчуци дневно – пресни, замразени, сушени или консервирани. Редовната им консумация понижава риска от сърдечни заболявания, инсулт и някои видове рак.
Много специалисти станаха
чуя ли за хардвард и се сещам за двама наши провалилисе политици