петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      Карачевцев: Украинецът, който свири Бах сред руините на Харков (ВИДЕО)

      Денис Карачевцев е свирил на виолончело в някои от най-престижните концертни зали в Австрия, Япония и Турция и дори в древния Тунизийски театър Ел Джем. Сега свири в руините на родната си Украйна, Харков.

      В наскоро публикувано видео Карачевцев изпълнява сюита за виолончело № 5 на Бах в центъра на безлюдна улица, превърната в отломки. Зад него се вижда: щабът на регионалната полиция, прозорците му са разбити от руски обстрел.

      Във Facebook той казва, че се надява да привлече вниманието към тежкото положение на втория по големина град в Украйна, който беше безмилостно бомбардиран от руските войски. Украинската полиция съобщи, че към 20 март над 600 многоетажни сгради в Харков, включително училища, са били разрушени.

      „Аз съм виолончелист и гражданин на Харков“, написа Карачевцев в обръщение във Facebook на английски, украински и руски.

      „Обичам моя град герой, който в момента се бори да оцелее във войната“, пише той. „Дълбоко вярвам, че можем да помогнем. Вярвам, че можем да възстановим и изградим нашия град и държава, когато войната приключи. Стартирам моя проект по улиците на Харков за събиране на средства за хуманитарна помощ и възстановяване на архитектурата на града. Нека се обединим, за да възродим нашия град заедно! ”

      През последните дни Карачевцев изпълни украинския национален химн в центъра на града.

      Г-н Карачевцев завършва Държавната музикална академия на Украйна „Чайковски“ в Киев. Изпълнението му напомня истории на украински музиканти, които се изявяват в тежки условия, като Вера Литовченко, която свири приспивни песни на своята цигулка в бомбоубежище в Киев. Или професионалната пианистка Ирина Манюкина, която свири на роял Етюд на Шопен на Еоловата арфа, оцеля при ракетна атака срещу родния град на Бела църква, преди да напусне дома си за последен път. Останалата част от апартамента е покрита с отломки и парчета стъкло. Когато седна да играе, тя отметна разрушителната ръжда от клавишите.

      По време на почти четиригодишната обсада на Сараево, която приключи през 1996 г., Ведран Смайлович свири на виолончело на Албинони Адажио в сол минор в разрушени сгради, включително Vijecnica, разрушеното кметство на босненската столица. Той също свири на погребения въпреки заплахата от снайперски огън. Неговата мощна музика се превърна в знак за устойчивостта на човечеството и победата над бруталността.

      Сега е ред на г-н Карачевцев да направи същото.

      Karachevtsev Denys

      https://www.instagram.com/kharkovcell…

      5168752013776565 uah

      4149499373057965 usd

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ