петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      „Операция Лондонски мост“: Британският протокол за деня, в който кралица Елизабет II почине

      Фразата „Лондонският мост е разрушен“ ще бъде използвана, за да информира членовете на семейството, чуждестранни дипломати и висши служители, че монархът е починал.

      Бъкингамският дворец потвърди, че здравето на кралица Елизабет II се е влошило през последните дни, което налага тя да бъде поставена под медицинско наблюдение, след като лекарите са били „загрижени“ за нейното здраве.

      96-годишната жена не е хоспитализирана и ще остане в имението си в замъка Балморал, където прекара лятото си. Нейният син и наследник принц Чарлз вече е пристигнал на мястото, докато най-големият му син, принц Уилям, също се смята, че пътува до Балморал.

      „След допълнителна оценка тази сутрин лекарите на кралицата са загрижени за здравето на Нейно Величество и препоръчаха тя да остане под медицинско наблюдение“, се казва в изявлението.

      След 70 години на трона Обединеното кралство може скоро да преживее смяна на монарха за първи път от няколко поколения. Най-голямото дете, принц Чарлз, е следващият на опашката за трона и технически ще стане монарх в момента, в който кралицата почине.

      Има обаче по-сложен процес за съобщаване на новината и обявяване на подробности за наследяването.

      Какво означава „Лондонският мост е свален“?


      Планирането за смъртта на Елизабет II е в сила от десетилетия, като правителствата и радио- и телевизионните оператори участват в разгласяването на посланието бързо и с уважение. Задълбочен доклад от Guardian описва този процес, заедно с неговото кодово име: Лондонският мост е сринат.

      Старшият лекар на кралицата сър Хю Томас ще наблюдава последните часове, през които тя вероятно ще бъде посетена от близки роднини и приятели. Той ще контролира достъпа до стаята и ще решава каква информация да бъде публично достояние и кои подробности да останат лични.

      Титлата монарх е тази, която се предава на най-възрастния наследник и преходът технически се случва в секундата, когато предишният монарх умре. Когато това се случи, Чарлз ще стане крал и неговите братя и сестри ще му целунат ръка, за да му се врекат във вярност.

      Отвъд най-близкото семейство, новините за смъртта на кралицата ще започнат с нейния личен секретар сър Кристофър Гайд. Бившият дипломат получи второ рицарско звание през 2014 г., отчасти заради ролята си в планирането на наследяването на Елизабет II и негово задължение ще бъде да информира министър-председателя Лиз Тръс.

      През 1952 г., когато бащата на Елизабет Джордж VI почина, новината за смъртта му беше предадена с кода „Ъгълът на Хайд Парк“, за да се запази дискретността. За Елизабет II фразата „Лондонският мост е разрушен“ ще бъде използвана, за да предупреди премиера и ръководителите на 15 други правителства, където кралицата е държавен глава, че е починала.

      Оттам съобщението ще бъде изпратено до 36-те други нации от Британската общност, където тя продължава да служи като символична фигура. От този момент нататък съобщението ще бъде споделено от радио- и информационни агенции по целия свят и подробностите за погребението ще бъдат оповестени публично.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ