вторник, 24.09.24
15.8 C
София
20 C
Пловдив
23.9 C
Варна
Search Suggestions

      Нови барикади в Северно Косово

      Всички части на сръбската армия и Министерството на вътрешните работи са в състояние на пълна бойна готовност заради косовската криза и намерението на Прищина със сила да премахне барикадите на север.

      Продължаващото месеци напрежение в Косово ескалира през последните две седмици, след като косовската полиция арестува полицай, заподозрян в нарушаване на конституционния ред, което накара местните сърби да отговорят, като издигнат барикади, настоявайки за освобождаването му.

      Снощи група от около 50 души блокира граничния пункт Мердаре в Косово от посока Кършумлия към Подуево. Те обявиха, че остават до второ нареждане.
      Президентът на Сърбия Александър Вучич посети вчера части на сръбската армия между Кралево и Рашка.

      „Голямо благодаря на всички войници, полицаи и служители на BIA (Агенция за сигурност и информация) за тяхната смелост и отдаденост в запазването на жизнените интереси на нашата страна и оцеляването на сръбския народ в Косово и Метохия“, каза Вучич.

      Барикадите в Северно Косово продължават 19 дни, въпреки призивите на САЩ, Великобритания и Германия към местните сърби да ги премахнат, както и дипломацията на САЩ и ЕС, призоваваща за деескалация и опитваща се да доведе двете страни до маса за преговори.

      Допълнително напрежение бе подхранено от съобщения от Прищина, че косовското правителство има оперативен план за премахване на барикадите и това се очакваше от мироопазващата мисия (KFOR), чиито сили все още не са го направили.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ